Een telefoon met de website infectieradar.nl van het RIVM.
Volledig scherm
Een telefoon met de website infectieradar.nl van het RIVM. © Rob Engelaar

Opvallend: Oost-Achterhoek was als enige regio in Gelderland nog ‘coronavrij’

WINTERSWIJK - Hoe kon het dat in de Oost-Achterhoek tot vrijdag bij nog niemand het coronavirus is vastgesteld, terwijl in vergelijkbare gemeenten als bijvoorbeeld Dinkelland acht besmettingen zijn en Berg en Dal achttien?

Aalten: nul besmettingen (tot vrijdag). Winterswijk: geen een. Oost Gelre: ook nul. Als je de overzichtskaart van het RIVM erbij pakt, zie je veel witte vlekken in de regio. Alleen Scherpenzeel en Westervoort zijn de andere gemeenten in Gelderland waar nog geen coronagevallen zijn vastgesteld. 

Alle andere gemeenten in Gelderland kleuren op de overzichtskaart van het RIVM steeds feller oranje en hebben dus relatief veel besmettingsgevallen. Om maar te zwijgen over delen van met name Noord-Brabant, de landelijke koploper.

Overslaan?

Maar het coronavirus lijkt een deel van de Achterhoek over te slaan. En waar het wel wordt geconstateerd, blijft het bij één (Montferland en Berkelland), twee (Oude IJsselstreek) of drie gevallen (Bronckhorst en Doetinchem).

De GGD heeft er geen sluitende verklaring voor hoe dat kan. Maar volgens Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, wordt de Achterhoek écht niet overgeslagen door corona. ,,Zie het virus als een naober, maar dan een hele vervelende.”

Quote

Zie het virus als een naober, maar dan een hele vervelende.

Ashis Brahma, GGD

Hij benadrukt dat de officiële cijfers van het aantal besmettingen niet zeggen dat geen mens het virus heeft in bijvoorbeeld Dinxperlo of Groenlo. ,,Dat hier geen corona is vastgesteld, betekent niet dat het er niet is. Het virus breidt zich nog steeds uit, dus we kunnen ervan uit gaan dat corona ook deze plaatsen niet overslaat”, zegt hij.

Verspreiding

Maar of het bekend wordt, is wél de vraag. Want het zou goed kunnen dat mensen het krijgen (of zelfs al hebben gehad) zonder het te weten. ,,We testen nu niet meer iedereen met symptomen, maar alleen nog kwetsbare groepen of als een test nodig is voor een behandelplan”, zegt Brahma. ,,We hebben dus geen volledig zicht op de verspreiding van het virus in de Achterhoek. Dát het coronavirus er is weten we zeker, alleen niet hoeveel mensen het hebben.”

Blijf binnen!

Ondertussen drukt Brahma iedereen met lichte klachten op het hart: blijf binnen! ,,En kom pas weer in contact met anderen als je minimaal 24 uur klachtenvrij bent, anders is de kans heel groot dat je iemand anders aansteekt.”

Helpt de relatief lage bevolkingsdichtheid nog tegen verspreiding? Nee, zegt de infectiearts. ,,Het virus wordt ook overgedragen op bijvoorbeeld markten en in winkels, en die zijn er in zulke gebieden natuurlijk ook.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek