Op camping De Twee Bruggen werd het verwaarloosde jongetje destijds gevonden.
Volledig scherm
Op camping De Twee Bruggen werd het verwaarloosde jongetje destijds gevonden. © Theo Kock

Ouders verwaarloosd jongetje (8) horen 5 jaar cel eisen: 'Leven jong kind is onherstelbaar beschadigd'

teruglezenWINTERSWIJK - De vader en moeder van het 8-jarige jongetje dat vorige zomer zwaar verwaarloosd werd gevonden op camping De Twee Bruggen bij Winterswijk, stonden dinsdag voor de rechter. De inhoudelijke behandeling was bij de meervoudige kamer in de rechtbank in Zutphen. Lees alles over de zaak terug via tweets van verslaggever Rick Aalbers.

Tijdens de rechtszaak werden gruwelijke details verteld. Het jongetje werd emotioneel en fysiek zwaar verwaarloosd door zijn ouders. Zo werd hij volgens hemzelf en zijn zusje vaak opgesloten in een kist, waarin hij soms ook zijn behoeften deed. Professionals constateerden stelselmatige ondervoeding en mishandeling.

'Verdrink hem met kist en al'

Uit berichtenwisselingen tussen vader en moeder via WhatsApp bleek dat zij afschuwelijke dingen van plan waren. 'Verdrink hem met kist en al in het water. Sokken in de mond', stuurde moeder naar vader. Ook hadden ze het uitgebreid over welke kist het beste zou zijn. 

Tijdens zitting bleek ook dat de ouders al eerder zijn veroordeeld voor mishandeling van hun oudste zoon. Dit gebeurde in 2010 in Duitsland. Vader zat die straf al uit, maar moeder nog niet. Om die reden vluchtten zij naar Winterswijk. Moeder was namelijk zwanger van een dochter 'en wilde niet in de gevangenis bevallen'.

Ouders zitten al meer dan een jaar vast

De ouders, beiden 35 jaar oud, zitten nu iets meer dan een jaar vast nadat hun zoontje vorig jaar zomer werd betrapt bij het stelen van eten uit de koelkast van andere campinggasten. Uit onderzoek bleek dat de jongen al meer dan een maand te weinig te eten kreeg en herhaaldelijk aan handen en voeten vastgebonden werd. Ook zou hij dagenlang zijn opgesloten in een kist.

De ouders zijn oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. De moeder van het sterk vermagerde jongetje is daar eerder veroordeeld voor kindermishandeling en moet die straf nog uitzitten. Eerdere verzoeken van haar advocaat om de vrouw voorlopig vrij te laten om alvast (een deel van) die straf uit te zitten in haar thuisland, liepen op niets uit. De vader heeft de mishandeling en verwaarlozing van zijn zoontje deels bekend, de moeder ontkent en zegt er nooit iets van geweten te hebben.

Onderzoek

Op camping De Twee Bruggen werd het verwaarloosde jongetje destijds gevonden.
Volledig scherm
Op camping De Twee Bruggen werd het verwaarloosde jongetje destijds gevonden. © Theo Kock

Naar de psychische gesteldheid van de ouders is onderzoek gedaan in het Pieter Baan Centrum. De uitkomsten daarvan werden vandaag besproken in de rechtbank. Het was de vraag in hoeverre deze onderzoeken meewegen in de uiteindelijke straf voor de twee; de officier van justitie kondigde in een eerdere pro-formazitting in deze zaak een forse strafeis aan. ,,Wat mij betreft krijgen zij een straf met een heel erg lang onvoorwaardelijk deel’’, zei hij toen.

De ouders zitten gescheiden van elkaar vast: moeder in Zwolle, vader in Arnhem. Hun drie kinderen (behalve het jongetje zijn er ook nog dochtertjes) worden opgevangen in een pleeggezin. Vader en moeder zijn al eerder ontheven uit de ouderlijke macht over hun kinderen.

De rechtszaak duurde de hele dag, de uitspraak wordt dinsdag 14 augustus verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek