Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening.
Volledig scherm
Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening. © Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.

Oudste pissebed van Nederland is 245 miljoen jaar oud en heet Gelrincola winterswijkensis

WINTERSWIJK - Rond de 245 miljoen jaar oud moet de fossiel zijn. Het gaat om de Gelrincola winterswijkensis, aangetroffen in de steengroeve in Winterswijk. En daarmee is de fossiel de oudste pissebed van Nederland.

De vondst is extra bijzonder omdat fossiele pissebedden uiterst zeldzaam zijn. Wereldwijd waren er tot voor kort slechts negen soorten uit vergelijkbare tijden bekend. Een internationaal team van paleontologen van universiteiten uit Utrecht, München, Groningen en de Werkgroep Muschelkalk Winterswijk hebben de ontdekking gedaan. De antieke pissebed is vanaf 8 juni te zien in Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Binnenzee

De Winterswijkse pissebed leefde in de zee en heeft de naam Gelrincola winterswijkensis te danken aan de vindplaats. De steengroeve in Winterswijk is een bekende vindplaats van bijzondere fossielen. In die tijd bevond het stadje zich aan de rand van een grote binnenzee, de zogenoemde Muschelkalkzee. Komende zomer gaan de specialisten van Naturalis en de Universiteit Utrecht verder zoeken in de groeve naar fossielen. 

De vondst staat beschreven in het bulletin van Geosciences.

Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis.
Volledig scherm
Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis. © Tekening door Erik-Jan Bosch, Naturalis Biodiversity Center

Achterhoek