Volledig scherm
Het terrein van het azc in Winterswijk is afgezet nadat de politie er een man heeft neergeschoten. © GinoPress

Politie schiet man (27) uit Kameroen in been bij azc Winterswijk (video)

WINTERSWIJK - Een 27-jarige man uit Kameroen is donderdagmorgen in zijn been geschoten op het terrein van het asielzoekerscentrum (azc) aan de Amstelstraat in Winterswijk. De politie schoot tegen 10.00 uur gericht op de asielzoeker nadat hij niet reageerde op meerdere waarschuwingsschoten.

Even daarvoor kon de verwarde man niet uitgeschakeld worden met pepperspray. Daarop schoot de politie hem neer.

Wapen
De man had eerst een auto vernield. Daarna zou hij verschillende mensen hebben bedreigd met een wapen dat hij in zijn handen had. De politie wil niet kwijt wat dat voor wapen was.

'Niet eerder problemen'
De man uit Kameroen zat nu zo'n 3 weken in het azc in Winterswijk. Hij had niet eerder voor problemen gezorgd, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat heeft professionele hulp ingeschakeld voor personeel van het azc en voor bewoners die dat willen.

De man uit Kameroen is met een beenwond naar het ziekenhuis gebracht. Zowel de politie als het COA kan nog niets melden over zijn toestand.

4 schoten
Op verschillende video's zijn zeker 4 schoten te horen. De politie kan dat aantal niet bevestigen vanwege een onderzoek van de Rijksrecherche naar het schieten door de betrokken agenten. Vanwege dat onderzoek is de politie zeer terughoudend met informatie.

Sporenonderzoek
De Rijksrecherche heeft donderdag uitgebreid sporenonderzoek gedaan op het azc-terrein. De agent(en) die heeft of hebben geschoten worden gehoord.

Openbaar Ministerie
De Rijksrecherche doet altijd onderzoek als de politie geschoten heeft. Dat onderzoek kan maanden duren. Het Openbaar Ministerie, dat de leiding heeft over het onderzoek, moet vervolgens bepalen of het schieten terecht is geweest.

Bekijk de video waarop de schoten te horen zijn:

Volledig scherm
Bij het azc aan de Amstelstraat in Winterswijk is donderdag een asielzoeker neergeschoten door de politie. © DG

Achterhoek