Volledig scherm
De sanering van asbestdaken in Gelderland. © Provincie Gelderland

Raad Winterswijk dringt bij Eerste Kamer aan op betere asbestwetgeving

WINTERSWIJK - De voltallige gemeenteraad van  Winterswijk heeft in een brief aan de Eerste Kamer-fracties haar bezorgdheid geuit over de nieuwe wet- en regelgeving over asbest. De raadsleden vrezen dat enkele groepen in Winterswijk onevenredig worden getroffen als zij voor 2024 verplicht worden asbestdaken te verwijderen.

De Winterswijkse raadsleden willen dat nieuwe wetenschappelijke inzichten over asbest worden meegewogen.  ,,We zijn bang dat er nu wetgeving komt op basis van oude rapporten. Terwijl nieuw onderzoek aantoont dat niet alle asbestdaken meteen vervangen hoeven worden, maar soms nog twintig jaar meekunnen, zonder dat ze een gevaar zijn voor de volksgezondheid", aldus Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter van de PvdA en initiatiefnemer van de brief. Het idee kwam op bij de vorige raadsvergadering op, toen verschillende raadsleden zich zorgen maakte over de nieuwe wetgeving. 

Strakke deadline

De raad schrijft: ‘Door de strakke deadline van verplichte verwijdering (eind 2024) kunnen de kosten voor bedrijven en particulieren zelfs extra hoog oplopen. In zijn algemeenheid zijn wij ongerust dat de voorgenomen wettelijke maatregelen qua impact onevenredig nadelig kunnen/zullen uitpakken voor ondernemers, agrariërs en huizenbezitters in onze gemeente, terwijl de grond voor een zo stringent beleid wellicht te wankel is’.

Zoals het zich laat aanzien, stemt de Eerste Kamer in mei of later dit najaar over de asbestwetgeving. De Tweede Kamer hechtte er al zijn goedkeuring aan. De Winterswijkse raadsleden doen een dringend beroep op de leden van de Eerste Kamer om alle actuele informatie over asbest mee te nemen in hun overwegingen.

De brief is ondertekend door de Winterswijkse fractievoorzitters van CDA, Winterswijks Belang, VVD, Groenlinks, PvdA, D66 en Voor Winterswijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek