Volledig scherm
De Achterhoekse rattenvanger Björn Wesselink. © Jan Ruland van den Brink

Rattenvanger voorkomt invasie van beverratten in Achterhoek

WINTERSWIJK - De Achterhoekse rattenvanger Björn Wesselink heeft dit jaar zestig beverratten gevangen op Duits grondgebied. Hij deed dit in opdracht van Waterschap Rijn & IJssel en de Duitse autoriteiten. Een woordvoerster van het waterschap laat weten ‘heel tevreden’ te zijn met het resultaat.

Wesselink is in mei van dit jaar begonnen met het jagen op beverratten in het Duitse grensgebied. Doel is om de dieren zoveel mogelijk weg te houden uit het Nederlandse landschap. Daar kunnen deze exoten voor veel overlast zorgen. Onder andere dijkgangen en wegen kunnen door de beverrat ondermijnd worden. Voor de Duitsers is het dier niet zo’n probleem. Dat land heeft veel minder dijken, in tegenstelling tot Nederland.

De beverrat is via handelaren uit Zuid-Amerika naar Oost-Europa gehaald. Daar zijn de dieren ontsnapt en via riviertjes zijn ze ons land binnen gezwommen.

Felle jacht

Het aantal beverratten in Nederland neemt inmiddels af, vorig jaar daalde de populatie met 35 procent. Dat is met name te danken aan de felle jacht op deze dieren langs de Nederlands-Duitse grens. Door ze daar ‘op te vangen’, wordt voorkomen dat de dieren zich verder het land in nestelen. Bijna 95 procent van de vangsten vindt plaats in een strook van 10 kilometer langs de grens.

Volledig scherm
Een beverrat. © Jan Ruland van den Brink

In eerste instantie was verwacht dat er meer zogenoemde nutria’s, zoals de dieren in Duitsland heten, gevangen zouden worden door Wesselink. Maar met name door de lange, warme zomer zijn de beverratten nauwelijks in beweging gekomen. Daarnaast heeft de rattenvanger ook tijd gekregen om het Duitse gebied te ontdekken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek