Rebelse freule volgend jaar hoofdpersoon in Steengroevetheater

VIDEO / UpdateWINTERSWIJK - Het leven en de executie van de Achterhoekse freule Judith van Dorth (1747-1799) is het onderwerp van de nieuwe productie van het Steengroevetheater in 2020. De freule werd vandaag exact 220 jaar geleden geëxecuteerd door het vuurpeloton in Winterswijk. 

De freule werd gefusilleerd nadat een militaire rechtbank haar ter dood veroordeelde vanwege haar openlijke steun aan de verbannen Oranje’s en opruiende taal tegen de toenmalige Bataafse republiek. Het Steengroevetheater van Winterswijk brengt de freule van 11 tot en met 15 augustus 2020 weer tot leven. In totaal 12.000 bezoekers kunnen de voorstellingen zien. Regisseur Jasper Verheugd noemt het drama De Freule een ‘symfonische rock stone opera’ in de stijl van de Amerikaanse filmmaker Quentin Tarantino.

‘Den 22 sten november 1799 werd het vonnis ten uitvoer gelegd. Een landbouwer bracht Judith van Dorth op een boerenkar naar een drassig terrein nabij het Joods kerkhof. Aan een sergeant gaf zij haar zijden doek met het verzoek deze voor de ogen te binden. De veroordeelde knielde en beval haar ziel aan de hemelse Vader. De zes geweren, die op haar waren gericht, brandden los.

De freule werd door het ‘doodelijke lood’ getroffen, viel neder en werd in de doodskist gelegd. Naar het schijnt, leefde ze nog, want eene hand richtte zich op ten Hemel. Toen een soldaat deze laatste stuiptrekking zag, richtte hij zijn geweer nog één keer. Haar japon vatte daarop vlam, maar werd snel geblust’.

Turbulent

Het turbulente leven van Johanna Magdalena Catharina Judith van Dorth tot Holthuyzen (Warnsveld, 7 mei 1747 – Winterswijk, 22 november 1799) eindigde ruim twee eeuwen geleden voor het vuurpeloton. Ze is de eigenzinnige dochter van een verarmde adellijke familie in het graafschap Zutphen. Judith groeit op in een gezin met geldproblemen. Vader en broer gebruiken hun geweren niet alleen voor de jacht. Moeder beukt met een bijl op de slaapkamerdeur van dochterlief.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek