Volledig scherm
Agenten Willem Saris (l) en Henk Kleijn Winkel (r) wijkagenten in Winterswijk. © Theo Kock

Reconstructie fatale overval Te Selle: cruciale rol ooggetuigen

WINTERSWIJK - Dat er een groot onderzoek moet komen, is meteen duidelijk op woensdagavond 2 juli 2014. Op zijn erf aan de Groenloseweg in Winterswijk is het lichaam van Erik te Selle gevonden, zijn vrouw is in hun huis overvallen en de daders zijn gevlucht. Roel Huizinga van de Politie Oost Nederland stelt snel een rechercheteam van 25 mensen samen.

„We gingen uit van de melding van mevrouw Te Selle”, blikt Huizinga terug. „We wisten dat er een overval was geweest in haar woning en dat de daders waren gaan pinnen met haar pinpas. We zochten naar de banken in Winterswijk en de logische route daar naartoe. Verder begonnen we een buurtonderzoek en wilden we getuigen vinden.”

Het nieuws over de overval en de dood van Erik te Selle verspreidt zich razendsnel door Winterswijk. Mensen zijn gechoqueerd dat een gewone man, een aannemer die zich volop inzette in de samenleving, bij een gewelddadige overval om het leven is gekomen. Sommigen zijn onrustig: is het nog wel veilig in het normaal zo lieflijke en kalme dorp?

Betrokken
De betrokkenheid bij de zaak is groot onder inwoners en de politie kan op veel medewerking rekenen. „We werden overspoeld met telefoontjes over verdachte situaties. De eerste twee dagen kregen we 150 tips binnen. Dat is echt heel veel. We hebben ze allemaal nagetrokken.”

Fiets
Al snel weet de politie bij welke bank er door de overvallers is gepind en na een paar dagen is in grote lijnen duidelijk hoe de overvallers te werk zijn gegaan en welke route ze hebben genomen. "Degene die ging pinnen was met de fiets vertrokken en later zijn de twee anderen weggerend. In het centrum zagen ze elkaar weer." Wie de daders zijn, is nog een raadsel.

Mooie tip
Eind juli wordt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de overval. Er worden opnames van de bewakingscamera van het zwembad aan de Jaspersweg getoond. Daarop zijn de overvallers te zien. Uit de beelden kan worden opgemaakt dat de daders vermoedelijk uit het buitenland komen. Huizinga: „Dat zeggen we er in de uitzending niet bij, maar dat zien kijkers zelf."

Opnieuw komen er veel reacties, waaronder een heel belangrijke. „Een mevrouw uit Groenlo meldde dat ze een paar dagen voor de overval de types in Opsporing Verzocht had gezien bij een winkeldiefstal in Groenlo. Ze stond buiten en vond dat de mannen vreemd gedrag vertoonden."

Ook in Winterswijk is een vrouw getuige geweest van een winkeldiefstal bij de Albert Heijn in haar dorp. Ook zij laat dat aan de politie weten.

De camerabeelden van de supermarkten worden bekeken, met elkaar vergeleken en naast de opnames van de bewakingscamera van het zwembad gelegd. Er blijken overeenkomsten te zijn tussen de mannen op de film.

Moldavië
Er zijn inmiddels aanwijzingen dat de daders banden in Moldavië hebben. De telefoonnummers die zijn gebruikt bij de overval horen bij een prepaid telefoonkaart en daaraan zijn geen namen gekoppeld. Wél kan worden achterhaald dat de nummers zijn gebruikt om met Moldavische nummers te bellen.

„Begin september zijn we naar Moldavië gegaan en hebben we aan de politie daar een presentatie gegeven van wat we hadden. Daar ontstond een opeenstapeling van feiten, want de telefoonnummers werden nagetrokken en er kwamen namen en foto's naar boven." Het is duidelijk wie er opgepakt moeten worden.

Complex
„We wisten dat één van de verdachten in Moldavië zat en door het werk van de Moldavische politie kwamen we erachter dat er één in Moskou was. De Moldavische politie heeft gedurende het hele onderzoek een man voor ons vrijgemaakt die meewerkte aan het oplossen van de zaak." Ook wordt gebruikgemaakt van het internationale netwerk van de politie. Zo komt de derde verdachte boven water. Als hij zich wil aanmelden bij het vreemdelingenlegioen in Frankrijk, loopt hij tegen de lamp.

Diplomatiek
„Dat de verdachten in drie verschillende landen zaten, maakte de zaak complex", zegt Huizinga. „Het was belangrijk om ze op hetzelfde moment aan te houden, zodat ze elkaar niet konden waarschuwen. We zijn naar alle landen geweest om de arrestaties op elkaar af te stemmen. Doe je dat niet, dan komt een arrestatieverzoek op een stapel en kun je het niet regisseren. Het was een diplomatiek spel."

Het is extra belangrijk dat de man in Moldavië, Igor V., wordt verrast door de arrestatie. „Hij woont op de grens met Transnistrië. Als hij daar naartoe zou vluchten, zouden we hem nog moeilijker te pakken krijgen.” Uiteindelijk wordt hij op 1 juni 2015 gearresteerd terwijl hij een judoles geeft aan een groep kinderen in zijn geboortedorp Varnita.

Betrokken
Inmiddels zijn de drie mannen veroordeeld. V. is in eigen land berecht, omdat Moldavië en Nederland geen uitleveringsverdrag met elkaar hebben. V. moet twintig jaar zitten. De andere twee, Igor L. en Vitali B., zitten vast in Nederland en kregen zeven en vijftien jaar cel.

Belangrijk
Dat ze vastzitten, is te danken aan de inzet van het rechercheteam, maar ook van de Winterswijkers en mensen uit de omgeving. „Het mooie was dat mensen heel betrokken waren en graag wilden meewerken. Mensen denken vaak: 'Ik was niet op die plek, dus ik heb niks bijzonders gezien.' Of: 'Wat ik gezien heb, is niet zo belangrijk.' Maar als je denkt: 'Het is vreemd', dan moet je het toch melden", zegt Huizinga.

„Door die tip van de winkeldiefstal in Groenlo, de winkeldiefstal bij Albert Heijn en doordat mensen in Winterswijk de daders hebben zien lopen, kregen we een paar belangrijke puzzelstukjes in handen.”

Achterhoek