Volledig scherm
Politie onderzoekt de woning van Te Selle na de overval. © Theo Kock

Reconstructie: roofoverval wordt Erik te Selle fataal

WINTERSWIJK - Het is bijna 2 jaar geleden dat Winterswijker Erik te Selle omkwam bij een brute roofoverval op hem en zijn vrouw in hun huis aan de Groenloseweg. De daders staan vandaag en volgende week voor de rechter. Maar hoe zat het ook al weer? Lees het terug in deze reconstructie.

Er gaat een schok door Winterswijk als op de late avond van woensdag 2 juli 2014 duidelijk wordt dat Erik te Selle is omgekomen bij een roofoverval. De Winterswijker is plaatselijk bekend als aannemer en is een actieve man in het verenigingsleven.

Overmeesterd
Erik te Selle wordt die avond rond 20.00 uur buiten zijn woning aan de Groenloseweg overmeesterd door 3 mannen. Ze slaan hem, binden hem vast en plakken zijn mond af met duct tape.

Buit
Daarna gaan de 3 het huis binnen en binden ze Te Selle's vrouw Jolanda vast. De mannen gaan er vandoor met een pinpas en mobiele telefoon. Met de pas trekken ze in Winterswijk 250 euro uit de muur. De
waarde van de totale buit is volgens de Moldavische autoriteiten 820 euro.

Hulp
Nadat de mannen zijn vertrokken weet Jolanda te Selle zich los te wrikken en hulp in te schakelen. Haar man Erik wordt na een korte zoektocht onder een zeil achter het huis gevonden. Hij is gestikt.

3 aanhoudingen
De politie zet groot in op het oplossen van de fatale roofoverval, een rechercheteam van 25 agenten onderzoekt de zaak. Dat zogeheten Team Grootschalige Opsporing heeft lange tijd geen succes, totdat in mei 2015 3 Moldaviërs worden aangehouden. In Frankrijk wordt Igor L. gearresteerd, in Rusland een verdachte van wie de naam nog onbekend is. Beide verdachten worden uitgeleverd aan Nederland om hier bercht te worden.

Proces
Moldaviër Igor V. wordt in zijn thuisland opgepakt maar niet uitgeleverd: het Oost-Europese land levert geen staatsburgers uit. Wel begint justitie in Moldavië een zaak tegen V. Hij staat dinsdag 12 april als eerste van de 3 verdachten voor de rechter, in Moldavië. Het proces duurt 3 dagen.

De mannen die in Rusland en Frankrijk zijn aangehouden, verschijnen volgende week voor de rechter in Zutphen.

De Gelderlander is aanwezig bij het proces in Moldavië en doet in de loop van de week op de website verslag van de rechtszitting. Aan het eind van de week staat er een uitgebreide reportage in de krant, als e-paper te downloaden via krant.gelderlander.nl

Achterhoek