Volledig scherm
Twee reeën in hun natuurlijke omgeving, vastgelegd met de warmtebeeldcamera. © Wildbeheereenheid Winterswijk

Reeën tellen met de warmtebeeldcamera

WINTERSWIJK – De Wildbeheereenheid Winterswijk heeft de jaarlijkse reewildtelling uitgebreid. Drie avonden lang is het lokale bestand aan reeën ook geteld met een warmtebeeldcamera.

Dat moet op papier een preciezere telling van de populatie opleveren. De warmtebeeldcamera registreert ook op grote afstand minieme temperatuurverschillen. Daardoor worden in het donker dieren, die een hogere temperatuur hebben dan hun omgeving, op het beeldscherm van de camera duidelijk zichtbaar.

De jagers die hun jachtgebied rond Winterswijk hebben tellen jaarlijks het aantal reeën. Dat gebeurt op twee avonden en een ochtend, in de schemering. Dat gebeurde afgelopen weekend, de warmtebeeldcamera werd deze week drie avonden ingezet na zonsondergang.

Volledig scherm
Mike Hoog Antink is jager, maar helpt ook met reewildtelling. Dit keer is er ook geteld met een warmtebeeldcamera, waardoor je dieren ook in het donker kunt zien en nauwkeuriger kunt tellen. © Theo Kock

Cameratelling

De gewone telling leverde voor heel Winterswijk 696 reeën op. De cameratelling kwam op ruim 800 dieren. WBE-bestuurslid Jurgen Hijink: ,, De camera is niet heilig, maar je krijgt preciezere gegevens. Op plekken waar je normaal reeën aantreft zie je nu het precieze aantal. aantal. Met alleen kijken mis je er wel eens een paar. Je ziet ze nu exact in het veld staan.”

Het aantal reeën in het buitengebied van Winterswijk neemt gestaag toe. Op basis van de telling wordt ook het afschot bepaald, het aantal reeën dat in het jachtseizoen geschoten mag worden. Dat zijn er in Winterswijk rond de 300.

Verkeer

Jaarlijks sterven er ook reeën door het autoverkeer. Dat aantal daalt door het gebruik van wildspiegels, de blauwe reflectoren die op veel wegen in de berm te vinden zijn. Het licht van de voorbijrijdende wagen reflecteert en schrikt het dier af. De spiegels werd in 2013 geplaatst. Tot dat jaar telden de jagers rond de honderd slachtoffers per jaar, daarna daalde dat naar minder dan vijftig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek