Rupsen bederven speelplezier in Winterswijk: ‘De kinderen moeten binnenblijven’

videoWINTERSWIJK - Speeltuinvereniging Hakkelerkamp in Winterswijk wacht al twee weken op hulptroepen om de nesten van de eikenprocessierups te verwijderen uit de eiken naast de speeltoestellen.

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

De rupsen kruipen er op ooghoogte in en uit hun nest. Met roodwit lint is een ruime hoek afgezet waar niet gespeeld kan worden. De speeltuin is deze woensdagmiddag uitgestorven, de meeste ouders zijn op de hoogte van de rupsenplaag. De Opruimingsdienst ROVA, die het razend druk heeft met de meldingen, zegt na een telefoontje van De Gelderlander er met spoed achteraan te gaan. Een speeltuin heeft voorrang op een particuliere melding.

‘Heel erg vervelend’

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Bij basisschool De Vlier, een paar straten verderop, kunnen de kinderen ook niet meer spelen in de zandbak en op het klimrek. Ook daar zijn roodwitte linten omheen gespannen. Uit de vier eiken rond het plein zijn vrijdag weliswaar de nesten weggezogen, maar uit voorzorg mag er nog niet onder de bomen gespeeld worden. Daarom blijven de kinderen van de peuteropvang WSW in Winterswijk noodgedwongen binnen. ,,Heel erg vervelend’', zegt peuterleidster Annemieke Slagter. ,,De kinderen moeten met dit mooie weer binnenblijven, dat is zo jammer.”

De overlast op het plein van De Vlier begon al in mei. De nesten vielen uit de bomen en de kinderen gingen er mee spelen. Sommigen hebben twee weken last gehad van jeuk.  ,,Leerlingen raken wel geïnteresseerd en willen meer weten over rupsen en bomen, dat is educatief’’, reageert leerkracht Daniëlle Stokkers. 

Quote

Leerlingen raken wel geïnteresseerd en willen meer weten over rupsen en bomen, dat is educatief.

Daniëlle Stokkers, Leerkracht De Vlier

Voetballers hebben ook last

Ook in Doetinchem zijn de rupsen dit jaar nóg meer aanwezig dan in voorgaande jaren, meldt Buha, de organisatie die de openbare ruimte van Doetinchem onderhoudt. En dat merken ze op Sportpark Zuid. Twee weken geleden hadden spelers van voetbalvereniging DZC’68 al last van jeuk en liet de gemeente de beestjes weghalen. Het sportpark zit echter nog steeds vol met de ongewenste gasten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek