Volledig scherm
De groene grensovergang in Huppel: plek voor de eerste Grensztafel. © dG

Samen eten en drinken op de grens (en ook nog gratis)

WINTERSWIJK/ VREDEN - Eten en drinken aan grote tafels, naar muziek luisteren en vooral met elkaar praten, daar gaat het zondagmiddag om bij de eerste Grensztafel. Die ontmoeting voor Nederlanders en Duitsers wordt op 20 oktober gehouden in een parkje op de groene grensovergang van Winterswijk naar Vreden.

Deze eerste Grensztafel is vorig jaar bedacht op een ‘youth battle’, een wedstrijd voor jongeren van het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Euregio. Pal op de grens worden tafels neergezet, waar kan worden gegeten en gedronken. Het doel is om de grens niet te laten scheiden, maar om mensen met elkaar te verbinden.

Wandelaars en fietsers

De Grensztafel wordt ondergebracht in een paviljoen, dat wordt opgebouwd in het groen. Het gaat om het terrein aan het eind van de Wandersweg, die wandelaars en fietsers vanuit de buurtschap Huppel in de richting Vreden leidt. Pal daarachter ligt het bedrijventerrein Gaxel, maar de ontmoeting is niet alleen voor ondernemers, maar voor alle inwoners.

Gekozen voor het groen

Het oorspronkelijke plan was om de Grensztafel op te bouwen op de grensovergang Gronau-Glanerbrug. Dat lukte volgens Euregio niet om ‘logistieke en verkeerstechnische redenen’. Daarom is nu gekozen voor het groen tussen Winterswijk en Vreden. De Grensztafel staat er zondag van 13 tot 18 uur. Een cateraar en evenementenmanager zorgt voor eten van de grill, frisdrank en een zanger, koffie en een taartbuffet. En het is gratis.

Achterhoek