Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte

Sluiting verloskunde ziekenhuis Winterswijk heeft ‘enorme gevolgen voor zwangere vrouwen’

WINTERSWIJK - Het verplaatsen van de afdeling verloskunde vanuit het ziekenhuis SKB in Winterswijk naar het Slingeland in Doetinchem heeft enorme gevolgen voor de zwangerenzorg in de oostelijke Achterhoek. ,,Misschien kan straks geen vrouw meer thuis bevallen”, zegt Linda Winkelhorst van verloskundigenpraktijk Wel en Wee uit Winterswijk.

Zij en haar collega’s kregen donderdagmiddag het voornemen van verplaatsing van de afdeling te horen. Dat was de officiële mededeling, nadat de geruchtenmolen de laatste weken volop draaide. ,,In het voortraject naar dit besluit zijn wij geen moment betrokken geweest. We zijn heel boos dat het op deze manier gaat, zonder enige vorm van overleg met verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen”, zegt Winkelhorst.

,,Er heerst teleurstelling en ongeloof, omdat altijd gezegd is dat Winterswijk een volwaardig ziekenhuis blijft, met behoud van de verloskunde. We zijn woedend dat dit niet blijkt te kloppen”, vult haar collega Nelleke Aipassa aan. ,,We hebben ernstige zorgen over de veiligheid van zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen.”

Dat er straks geen kinderen meer worden geboren in het ziekenhuis in Winterswijk is een hard gelag. Want door het verplaatsen van de afdeling verloskunde moeten straks alle zwangeren uit Winterswijk, Berkelland, Oost Gelre en Aalten naar Doetinchem.

,,We moeten alle vrouwen dan adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Want met alleen het ziekenhuis in Doetinchem is er geen veilige basis meer voor een thuisbevalling in het oostelijke deel van de Achterhoek”, zegt Winkelhorst.

Quote

Als de moeder veel bloed verliest of het gaat niet goed met het kindje is 40 minuten rijden echt te lang

Linda Winkelhorst, verloskundige

Te lang rijden bij complicaties

Quote

Bij een fusie is er nooit plaats voor iedereen, dus het is wel duidelijk dat veel mensen vrezen voor hun baan.

Linda Winkelhorst, verloskundige

Dat heeft te maken met de rijtijd tussen bijvoorbeeld Winterswijk en Doetinchem. Die is gauw 40 minuten tot drie kwartier. ,,En dat is veel te lang bij complicaties, als bijvoorbeeld de moeder te veel bloed verliest of het niet gaat met het kindje zoals het hoort”, zegt Winkelhorst. Zij noemt het ‘een enorme teleurstelling dat de verloskundigenzorg zó ver weg komt te zitten’.

De teleurstelling over het voorgenomen besluit wordt breed gedeeld in het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) Oost Achterhoek. Dat is een samenwerking tussen gynaecologen en kinderartsen en -verpleegkundigen van het SKB, de verloskundigen uit de Oost Achterhoek en kraamzorgorganisaties.

Zij hebben nog niet gesproken met het ziekenhuisbestuur over de overwegingen om de afdeling verloskunde te verplaatsen, zegt Aipassa. ,,Het is vooralsnog bij de mededeling van donderdag gebleven. Wij hebben nog heel veel vragen en we rekenen erop dat het bestuur nog verdere tekst en uitleg gaat geven.”

Polikliniek

De afdeling verloskunde en gynaecologie vormt samen een polikliniek in Winterswijk. Hier werken zes gynaecologen en zijn 24 uur per dag verloskundigen aan het werk op de verloskamers en de kraamafdeling. Deze zogeheten moeder-kindafdeling telt zes kraamsuites waar jaarlijks rond de 650 bevallingen zijn.

Het ziekenhuisbestuur heeft gezegd dat alle medewerkers hun baan kunnen behouden, maar het is de vraag of  zo’n belofte stand kan houden. Winkelhorst: ,,Bij een fusie is er nooit plaats voor iedereen, dus het is wel duidelijk dat veel mensen vrezen voor hun baan.”

Kijk hier naar reacties van bezoekers van het ziekenhuis op de voorgenomen inkrimping in Winterswijk.

Achterhoek