Volledig scherm
Overgang Greversweg. © DG

Spoorovergang Greversweg blijft nog even open

WINTERSWIJK - De spoorwegovergang in de Greversweg gaat voorlopig nog niet dicht. De gemeente moet er nog eens uitgebreid voor gaan zitten wat de beste oplossing is.

Met tekeningen van een brug, een tunnel en een andere bypasses hebben de bewoners van de Greversweg donderdagavond de Winterswijkse raadsleden ervan overtuigd dat er nog eens goed naar de spoorwegovergang gekeken moet worden. De raad gaf het college de opdracht alle alternatieven inderdaad nog eens te bekijken. Ook het eventueel openhouden van de spoorweg. 

Het college staat duidelijk achter het beleid van ProRail en de provincie om de overweg helemaal af te sluiten, ook voor fietsers en voetgangers. 

Veiligste onbewaakte overgang

Maar de buurt is eigenlijk best te spreken over de huidige afsluiting voor gemotoriseerd verkeer. Via sluishekken kunnen fietsers, voetganger en ruiters er nog wel langs. Thijs van Ginkel, gepensioneerd wetgevingsjurist, wist bovendien te vertellen dat de overgang van de Greversweg tot een van de veiligste onbewaakte overgangen in Nederland behoort. Dus waarom haast maken met afsluiten, was zijn vraag.

 Buurtbewoner Dirk Willink maakt zich hard voor een tunnel. Hij heeft inmiddels zelf onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. De beste oplossing is wat hem betreft een tunnel die zo'n 475.000 euro kost. ,,Anders gaat hier een belangrijke fiets- en wandelroute verloren. In 2016 zijn er nota bene afspraken gemaakt met fiets- en wandelorganisaties. Maar daar is bij de besluitvorming helemaal niet naar gekeken.”

Meer geld

Wethouder Wim Aalderink moet behalve de alternatieven onderzoeken, ook peilen of het Rijk met meer geld over de brug kan komen voor de overgangen in Winterswijk.

Achterhoek