De voor gemotoriseerd verkeer afgesloten overgang in de Greversweg.
Volledig scherm
De voor gemotoriseerd verkeer afgesloten overgang in de Greversweg. © DG

Spoorwegovergang Greversweg in Winterswijk: tunnel en brug beide te duur

WINTERSWIJK - Zowel een tunnel als een brug bij de spoorwegovergang in de Greversweg is te duur. Althans, dat vindt het college van Winterswijk die zeven verschillende opties heeft laten onderzoeken voor de veelbesproken overgang.

Het voorstel is nu om een omleidingsroute via het bedrijvenpark te maken. Dat was een half jaar geleden ook al het collegevoorstel, maar er kwam toen zoveel protest uit de buurt, dat de raad besloot om er een onderzoeksbureau op te zetten. Het bureau Movares heeft nu zeven opties uitgewerkt, variërend van niets doen tot helemaal afsluiten zonder alternatieve omleiding. 

Tunnel kost meeste geld

De duurste drie opties voor de spoorwegovergang zijn: beveiligen met automatische spoorbomen (5,2 ton), een voetgangerstunnel (7,1 ton) en een voetgangersbrug (5,5 ton). De brug en de spoorbomen stuiten bij diverse omwonenden op bezwaren, zo bleek uit het onderzoek. De tunnel is wel acceptabel, maar kost ook meteen het meeste geld.

Dan zijn er nog twee opties waarbij de spoorwegovergang wordt afgesloten en er omleidingen komen. Eentje via het bedrijvenpark en eentje via het spoor langs de waterberging naar de Wooldseweg. Voor die laatste optie moet er een fietspad aangelegd worden tussen de rioolwaterberging en het spoor, in het goedkoopste geval ook nog 3,5 ton. 

Goedkoopste oplossing

Het college heeft de voorkeur voor de veel goedkopere variant met een omleiding via het bedrijvenpark. Wethouder Tineke Zomer legt uit: ,,Dit is relatief de goedkoopste oplossing, zonder veel extra kosten voor beheer en onderhoud. Voor deze oplossing is het meeste draagvlak in de buurt en bij belanghebbende partijen. Het tast het landschap niet aan en bezorgt geen geluidshinder voor omwonenden. En het past in de gemaakte afspraken voor de integrale aanpak van de niet actief bewaakte overwegen.”

Met het fietsplatform en VVV is al afgesproken dat de fietsroutes over de Greversweg omgeleid kunnen worden.

Quote

Dit is relatief de goedkoop­ste oplossing, zonder veel extra kosten voor beheer en onderhoud

Tinekie Zomer, Wethouder Winterswijk

De gemeenteraad beslist op 26 maart voor welke optie wordt gekozen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek