Stemmen? Het kan ook in een bouwkeet op de grens van Nederland en Duitsland

videoWINTERSWIJK – Een twintigtal stemmen was de opbrengst in het mobiele stembureau, dat donderdagochtend op de grens van Winterswijk en Oeding was ingericht. Of dat genoeg is om het opkomstcijfer van de vorige keer te verslaan (36,6 procent) moet later blijken, maar burgemeester Joris Bengevoord kreeg ’s ochtends vroeg aan de Kottenseweg wel wat hij wilde: aandacht voor de Europese verkiezingen.

,,Het mooiste zou het zijn als we het stembureau echt op de grens hadden kunnen plaatsen en dan wij op de een dag stemmen en de Duitsers op de andere dag. Het Duitse systeem maakt het echter heel moeilijk om op een andere plaats te stemmen.”

Museum en café

Een rijtje bij het stemlokaal.
Volledig scherm
Een rijtje bij het stemlokaal. © Theo Kock

Winterswijk heeft al vaker afwijkende stembureaus ingezet voor de verkiezingen. Eerder dit jaar kon er voor de gemeenteraadsverkiezingen in museum Villa Mondriaan worden gestemd, bij de laatste Tweede Kamer-verkiezingen in café de Revolutie op de Markt. Allemaal bedoeld om de aandacht op de verkiezingen te vestigen en zo het opkomstcijfer te verhogen.

De drie leden van het stembureau ruimden om half negen het mobiele stembureau weer op om zich te verplaatsen: het stemteam wordt vandaag ook ingezet bij een verzorgingshuis, de school in het Woold en het verenigingsgebouw in Ratum.

Wethouders

Het stemmental in de portakabin in Kotten was ook nog geflatteerd: om acht uur meldden zich ook nog de vier Winterswijkse wethouders en enkele raadsleden om hun stem uit te brengen.

Stemmen in de bouwkeet.
Volledig scherm
Stemmen in de bouwkeet. © Theo Kock
Volledig scherm
© Theo Kock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek