Volledig scherm
Glasvezelkabels. © DG

Tegenvaller bij aanleg glasvezel in Achterhoek

WINTERSWIJK - In het buitengebied van Berkelland en Winterswijk begint de aanleg van het glasvezelnetwerk de komende weken, maar voor de andere Achterhoekse gemeenten is er sprake van een tegenvaller. De aanleg dreigt duurder te worden, omdat op meer plaatsen waterwegen moeten worden gepasseerd en bomen in de weg staan.

Volgens wethouder Paul Seesing van Bronckhorst is die tegenvaller ontstaan doordat de eerste opzet is gemaakt op basis van kaartmateriaal van de Achterhoek.

Hindernissen
Nu dat plan in de praktijk wordt uitgezet, blijken er op veel meer plaatsen in het landschap hindernissen te zijn dan daarvoor was aangenomen. Dat wil volgens de wethouder niet zeggen dat de aanleg niet doorgaat op de manier zoals die eerder is afgesproken.

„Er wordt nu gekeken of het ook anders kan, door bijvoorbeeld een andere techniek in te zetten. Of en hoe dat kan, moet de komende dagen duidelijk worden."

Netwerk
De aanleg van het glasvezelnetwerk begint wél in het buitengebied van de gemeenten Berkelland en Winterswijk. Daar werd begin juli de minimaal benodigde deelname van 50 procent al gehaald. Maandag begint de aannemer met het grondwerk bij Erve Brooks aan de Broekhuisdijk in Gelselaar. De start staat in Winterswijk gepland voor woensdag 21 december, al is nog niet bekend in welk buurtschap.

Bedrijventerrein
In Winterswijk gaat het om meer dan de 2.200 woningen en bedrijven in het buitengebied. Het netwerk van glasvezelkabels komt ook op de bedrijfsterreinen te liggen. Of dat ook gebeurt op het Beatrixpark, het kantorenpark bij streekziekenhuis Koningin Beatrix, is nog niet duidelijk, omdat nog niet zeker is of de benodigde 50 procent daar is gehaald. Dat geldt ook voor bedrijfsterrein Wheemergaarden in Neede.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek