Volledig scherm
PREMIUM
Open dag bij de Turkse vereniging Sihhat in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

Turkse gemeenschap koestert zijn eigen naoberschap

WINTERSWIJK - Turkse Nederlanders en Achterhoekers hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Zoveel werd duidelijk op de open dagen van de Turkse sociaal-culturele vereniging Sihhat in Winterswijk zaterdag en zondag (van 10 tot 20 uur).

Volledig scherm
Ook voor de kinderen is er vertier. Foto: Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

,,Neem ook gerust een stukje baklava. Lekker, maar wel heel zoet, dus aan één stukje heb je genoeg.” De familie Ter Burg uit de Haart bij Aalten zit net aan een broodje döner als we met onze Turkse koffie bij ze komen aanschuiven. ,,Ja, wij zijn hier gekomen om iets van de Turkse cultuur te proeven”, zegt Els ter Burg, ,,want wij zijn geïnteresseerd in andere culturen en eetgewoontes.”

Niet zo verwonderlijk, want Els en echtgenoot Hans runnen een kinderkookstudio en zijn altijd op zoek naar nieuwe recepten. ,,En op de braderie hier verkopen ze Turkse gerechten die ze vaak uit hun eigen streek of familie hebben meegenomen. Geen eenheidsworst.”

De braderie is één van de drukste attracties op de twee open dagen van de Turkse sociaal-culturele vereniging Sihhat (‘gezondheid’ of ‘welzijn’) in Winterswijk. De bezoekers verdringen zich rond de kraampjes met lahmacun (pizza) met groente, tiramisugebak, Turkse pannenkoeken, zoete gebakjes en gevulde broodjes peynirli (kaas). De activiteitenmarkt is inmiddels een jaarlijks terugkerend gebeuren waar de regionale bevolking kan kennismaken met de Turkse cultuur.

Achterhoek