Volledig scherm
Tekening van verdachte in zaak jongen winterswijk die gevonden werd op de camping © Felix Guerain

Vader verwaarloosd ‘camping-jongetje’ in Winterswijk komt vrijdag vrij

WINTERSWIJK - De 36-jarige vader Udo D. van het destijds 8-jarige jongetje dat in de zomer van 2017 zwaar verwaarloosd, mishandeld en ondervoed op een Winterswijkse camping werd gevonden, komt vrijdag op vrije voeten. Het verzoek van de moeder om vrijlating is afgewezen.

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdagmiddag beslist, nadat advocaten van beide ouders dinsdag voor het hof om vrijlating vroegen. Daar was de vader wel bij, maar de moeder niet, zodat zij (nog) niet kon instemmen met voorwaarden waaronder ze kon worden vrijgelaten.

Twee jaar vast

Beide ouders zaten inmiddels twee jaar vast, sinds de zomer van 2017. Toen werd het jongetje betrapt op camping De Twee Bruggen bij Winterswijk, bij het stelen van eten uit de koelkast van de buren. Het joch was sterk vermagerd en vervuild en had striemen op zijn polsen. 

Hij vertelde een agent dat hij van zijn vader vrijwel elke avond moest slapen in een afgesloten kist. Ook werd hij dan vastgebonden. Hij werd niet schoongemaakt terwijl hij in zijn eigen urine en poep lag, kreeg te weinig te eten en werd niet naar de dokter gebracht voor behandeling.

Straf die de rechtbank oplegde voor tweederde voorbij

Op de zitting van dinsdag brachten de advocaten naar voren dat de ouders inmiddels tweederde hebben uitgezeten van de drie jaar cel die de rechtbank vorig jaar aan hen oplegde. Volgens de regels voor vervroegde invrijheidstelling in Nederland betekent dat dat ze afgelopen zondag vrij zouden zijn gekomen als 3 jaar cel hun definitieve straf zou zijn.

Die straf is niet definitief, aangezien zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de moeder in hoger beroep gingen tegen het vonnis van de rechtbank. Het OM had vijf jaar cel geëist en stelt in hoger beroep dat een langere periode van verwaarlozing bewezen kan worden. De moeder ontkent juist dat ze wist dat haar zoon werd mishandeld en verwaarloosd.

De vader mag van het hof op vrije voeten blijven tot de volgende zitting, op 24 september 2019. Voorwaarde bij zijn vrijlating is onder meer dat hij zich meldt en identificeert als hij daarom gevraagd wordt en dat hij geen contact opneemt met zijn kinderen, die nog in het hoger beroep worden gehoord.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek