Volledig scherm
Erik te Selle uit Winterswijk werd 2 juli 2014 met geweld beroofd en om het leven gebracht bij zijn huis aan de Groenloseweg. © Theo Kock/ bewerking DG

Vandaag uitspraak in zaak fatale overval Te Selle

ZUPTHEN - De rechtbank in Zutphen doet vandaag uitspraak in de zaak tegen de twee Moldavische mannen Vitali B. en Igor L., die ervan worden verdacht de familie Te Selle uit Winterswijk te hebben overvallen. Bij die overval kwam Erik te Selle om het leven.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden celstraffen van vijftien en zeven jaar. Een derde Moldavische man werd eerder in zijn thuisland veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de overval. Hij kreeg twintig jaar cel opgelegd.

Overval

Winterswijker Erik te Selle werd in de avond van 2 juli 2014 buiten zijn woning aan de Groenloseweg overmeesterd door drie mannen. Ze sloegen hem, bonden hem vast en plakten zijn mond af met tape. Vervolgens gingen de drie het huis binnen en bonden ze ook Te Selle's vrouw Jolanda vast.

Met een pinpas en mobiele telefoon gingen ze er vandoor. Met de pas namen ze in Winterswijk 250 euro op.

Zoektocht
Jolanda te Selle wist zich los te wrikken en hulp in te schakelen. Haar man is later na een korte zoektocht onder een zeil achter het huis gevonden. Hij bleek te zijn gestikt.

Aanhoudingen
De politie zette groot in op het oplossen van de fatale roofoverval. Een rechercheteam van 25 agenten werd op de zaak gezet.

Het team had lange tijd geen succes, totdat in mei 2015 drie Moldaviërs werden aangehouden. In Frankrijk werd Igor L. gearresteerd, in Rusland Vitali B. Beide verdachten werden uitgeleverd aan Nederland om hier berecht te worden. De derde man, Igor V., is in Moldavië berecht.

Geen duidelijkheid
De verdachten hebben de rechters bij de behandeling van de zaak geen duidelijkheid verschaft. Voor de rechtbank vertelden ze niet meer precies te weten hoe het allemaal is gegaan. Zo blijft het onduidelijk op welk moment de mannen er weet van hadden dat het niet goed ging met Erik te Selle.

Ze hadden hem overmeesterd en zijn handen en voeten met tape vastgebonden. Hij overleed door verstikking, maar zowel B. als V. zeiden tijdens de behandeling dat ze pas van zijn dood hoorden bij hun arrestatie.

Afgeplakt
Wel is duidelijk geworden dat B. de mond van Te Selle heeft afgeplakt. Hij deed dat toen L. in het huis was en V. naar de bank was om geld te pinnen.

Hij heeft in ieder geval de mond van Te Selle afgeplakt en zijn hoofd een paar keer met tape omgewikkeld. „Dat hebben de anderen niet gezien.” Volgens B. wilde hij niet dat Te Selle wat zou overkomen. Hij plakte zijn mond af, „zodat hij niet zou schreeuwen”.

Achterhoek