Volledig scherm
De vlasoven zoals die vanuit Huppel naar Woold verhuist. © Johan Toebes

Vlasoven verhuist van Huppel (terug) naar Woold

WINTERSWIJK - Mooi scrabblewoord: vlasoven. Ooit gebruikt om  vlas tussen het roten en braken door te verwarmen. Om van de vezels uiteindelijk linnen te maken. In Winterswijk (Huppel) is ooit een geredde vlasoven steen voor steen herbouwd. De oven verhuist naar de buurtschap Woold. 

De Van der Lugt Stichting kreeg de oven bijna een halve eeuw geleden geschonken door Willem te Veene. Hij stond ooit  op Landgoed te Veene nabij boerderij ‘Veenhuis’ in ‘t Woold (gemeente Winterswijk).  De oven werd steen voor steen afgebroken en herbouwd naast het spieker Kössink in Huppel, ook van de Van der Lugt Stichting.

Brandgevaar

De vlasoven naast een korenspieker is vanuit (cultuur)historisch perspectief echter geen goede combinatie, beseffen erfgoeddeskundigen: dit soort gebouwen werden vanwege brandgevaar nooit in elkaars buurt gebouwd.

De vlasoven wordt nu door de Van der Lugt stichting geschonken aan de familie Van ’t Westende Meeder - Sikkink, de nazaten en huidige eigenaren van Landgoed te Veene. 

Operatie

De verhuizing is een hele operatie, waarbij de gemeente Winterswijk,  Monumentenbelangen, Erfgoedklusbrigade, Woolds Belang en de Stichting Historische Kring Kotten is betrokken. Geen wonder: naast een vlasoven in het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem) is de Winterswijkse vlasoven de laatste van zijn soort in Nederland.

Het project dingt mee naar de Gelderse erfgoedprijs de Gelderse Roos. Stemmen kan via de website van Erfgoed Gelderland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek