Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouw uit Winterswijk stak eigen huis in brand: vijf maanden cel

ARNHEM – Een 45-jarige vrouw uit Winterswijk is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor brandstichting bij haar woning in mei 2017.

De rechtbank ging er van uit dat ze volledig ontoerekeningsvatbaar was en ontsloeg haar eerder van alle rechtsvervolging. Ze legde de maatregel op dat de vrouw voor een jaar opgenomen moest worden in een psychiatrisch ziekenhuis. De vrouw ging in hoger beroep.

Ongeluk

De Winterswijkse heeft steeds gezegd dat de brand een ongeluk was. Ze wilde barbecueën achter haar woning in de Poppersteeg, legde kranten en houtblokken in een vuurkorf en stak het aan. Een rieten stoel vatte vlam en vervolgens sloeg de brand over op andere spullen. Ze was in de war geweest, zei ze. Ze had al dagen niet geslapen en gegeten en had haar medicatie niet genomen.

Uit het politieonderzoek kwam echter naar voren dat de vrouw opzettelijk twee branden had gesticht.

Anders dan de rechtbank oordeelde het hof dat sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Deskundigen hebben hier verschillend over verklaard. Inmiddels heeft de vrouw al een behandeling gehad in een kliniek van anderhalf jaar en is haar toestand verbeterd. Het hof ziet daarom geen reden om begeleiding op te leggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek