Volledig scherm
De wagen Verscheurd van corsogroep Bloemwal voor het station van Winterswijk. © DG

Wagens dahliacorso met zaagsel, cacaodoppen en gepofte mais (video)

WINTERSWIJK - De 128ste editie van het Winterswijkse volksfeest is vrijdagochtend van start gegaan met het bloemencorso. De optocht telde 47 deelnemers. Eigenlijk één minder, want de dahliawagen van de groep Corso & Co bleef al enkele honderden meters na de start stil staan - de constructie van hun creatie Roots had het begeven.

Voor de bouwersgroep was het een zware teleurstelling, voor het publiek een duidelijke tegenvaller. De indrukwekkende wagen, gevormd uit twee als bomen oprijzende figuren met een baby in hun armen, waarvan het bladerdak wegschuift en portretten van ouderen zichtbaar worden, leek één van de kanshebbers op een hoofdprijs. Stilstaand op de Dingstraat werd de wagen door alle andere deelnemers gepasseerd, omdat Roots als zesde in het corso was gestart.

Bloementekort
De editie 2016 van het Winterswijkse corso werd beïnvloed door het bloementekort. Door de koude en natte junimaand valt de oogst overal tegen. Er was gerekend op een tekort van ruwweg een derde aan dahlia's, maar in de optocht zelf leek de schade mee te vallen. Alternatieven waren toegestaan, eerder deze week werd duidelijk dat er zaagsel, laurierbladeren, houtsnippers en cacaodoppen konden worden gebruikt.

Dat rijtje bleek vrijdagochtend nog uitgebreid met bijvoorbeeld houtskool en maïs, zowel in rauwe als in gepofte vorm. Het deed nauwelijks afbreuk aan de eerste indruk van zowel de grote als kleine wagens.

Prijsuitreiking
De uitslag van het corso wordt vrijdagavond rond 20.00 uur bekendgemaakt in de feesttent op de Markt. Als alle prijzen bekend zijn wordt de uitslag ook op volksfeest.nl geplaatst.

Zaterdagochtend trekt de dahliastoet vanaf 10.00 uur een tweede keer door het dorp.

Bekijk hieronder ons fotoalbum en klik hier voor een video van het passeren van twee wagens.

Volledig scherm
De uiterst strak vormgegeven parade van olifanten van de voetballende corsobouwers van MEC uit Miste. © DG
Volledig scherm
Teleurstelling bij de in het zwart geklede mannen die de wagen Roots van Corso & Co voortduwden: de constructie bezweek, de wagen kwam niet verder dan de Dingstraat. © DG
Twee wagens door de straten van Winterswijk tijdens het Bloemencorso 2016 door het Achterhoekse dorp.

Achterhoek