Wallaby glipt in hartje Winterswijk uit de handen van Olette

VIDEO/UPDATEWINTERSWIJK - De wallaby die afgelopen weekend opdook in Winterswijk, is nog niet gevangen. Zondagochtend had Olette van der Werf van de Dierenambulance regio Doetinchem en Winterswijk de kleine kangoeroe bijna te pakken. ,,Ik had hem echt bijna, maar hij wist uiteindelijk toch te ontglippen. Dat was balen.”

Heb jij de Winterswijkse wallaby gezien, of heb je er misschien zelfs beelden van? Mail naar redactie.achterhoek@gelderlander.nl of whatsapp: 06-13322268

Zaterdagochtend kwamen de eerste meldingen van de aanwezigheid van een wallaby in het centrum van Winterswijk. In de Joost van den Vondelstraat was het beest een ‘vangploeg’ te slim af. Een dag later gebeurde hetzelfde. De politie en twee medewerkers van de dierenambulance - gewapend met een vangnet - dachten dat de wallaby geen kant op kon toen die zich in een ontsloten tuin in het Winterswijkse centrum begaf. ,,Maar ja, wat is omsloten voor een wallaby”, vraagt Van der Werf zich af. ,,We hadden ook nog onze ambulance bij de politieauto gezet om alles te blokkeren, maar hij wist toch te ontsnappen. Via de Vredeseweg is de wallaby het Bargerbosch (een woonwijk, red.) in gegaan.”

Hilgelo

Volledig scherm
De wallaby huppelde over straat. © Politie Winterswijk

Gistermiddag werd de wallaby gezien in de buurt van 't Hilgelo, waar op dat moment een bevrijdingsfeest was. Daarna is het bij de dierenambulance stil gebleven. ,,We hopen hem nog steeds te kunnen vangen, maar we zijn afhankelijk van meldingen. Zo’n dier is ook niet zomaar te vangen. Hij is snel en enorm sterk. Met zijn grote achterpoten kan hij flink trappen en iemand lelijk verwonden.”

Het is niet de eerste keer dat de dierenambulance in aanraking komt met een wallaby. Van der Werf: ,,Mensen hebben nou eenmaal steeds vaker exotische dieren thuis. Vorig jaar werd er nog eentje doodgereden in Groenlo.”

Vreden

Eind maart werd net over de grens in de buurtschap Gaxel (gemeente Vreden, ten noorden van Winterswijk) ook een kleine kangoeroe gezien. Het tachtig centimeter grote dier werd in een bos gezien. Politieagenten en brandweerlieden probeerden de kleine kangoeroe met netten te vangen. Dat lukte niet, het dier verdween in het donker. Het is onbekend waar deze kangoeroe vandaan kwam. De Duitse politie had contact met een kangoeroefokker in Vreden, maar die miste geen enkel dier. Het is niet duidelijk of het om dezelfde kangoeroe gaat die dit weekeinde in Winterswijk is gezien. 

De politie was intensief op zoek naar de wallaby, maar zit op dit moment op een dood spoor. ,,We hebben via social media veel tips gekregen, maar we weten nog niet wie de eigenaar is. Als mensen de wallaby zien, horen we dat natuurlijk graag”, aldus een woordvoerster.

Geen knuffeldieren: ‘Laat het dier lekker rustig staan’

De wallaby is een kleine kangoeroe die maximaal 90 centimeter groot is en zo'n 27 kilogram zwaar kan worden. In Nederland worden er volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) vier soorten wallaby's gehouden, oorspronkelijk komen ze uit Australië. Ze zien er misschien schattig uit, maar het zijn geen knuffeldieren. Ze worden liever niet vastgepakt of geaaid en zijn vrij schuw.

Om een wallaby te vangen, moet het beest bij de staart en zo dichtbij mogelijk bij het lichaam worden vastgepakt. ‘Uw vrije arm slaat u rond de borst van het dier, net onder de voorpoten’, schrijft het LICG. Wees voorzichtig, want een wallaby kan bij deze actie gestresst raken. In principe zijn ze niet agressief naar mensen toe, maar ze kunnen iemand aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Zo worden ze overdag liever niet gestoord.

Eenzame dood

,,Laat het dier gewoon lekker rustig staan en bel met de politie", adviseert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. ,,Ik kan me voorstellen dat hij niet helemaal op zijn gemak is. Dan ga je er niet zomaar voor staan.”

Wallaby's leven in Nederland niet in het wild en moeten buiten gehuisvest worden op een groot stuk grond. Ze hebben ook een tochtvrij en droog binnenverblijf nodig. Derhalve is de politie er veel aan gelegen het dier te vangen. ,,In de natuur zal hij geen soortgenoten vinden en een eenzame dood sterven", denkt Lelieveld. ,,Het is volledig legaal om een wallaby in huis te hebben.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek