Vakantiewoningen op het Rommelgebergte nabij Winterswijk. Het gaat hier niet om de betreffende woning waartegen opgetreden is.
Volledig scherm
Vakantiewoningen op het Rommelgebergte nabij Winterswijk. Het gaat hier niet om de betreffende woning waartegen opgetreden is. © THEO KOCK

Watergebruik bepalend bij uitspraak bewoning Rommelgebergte

DEN HAAG/WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk heeft volgens de Raad van State terecht een dwangsom aan René Hegeman uit Vragender opgelegd, omdat hij permanent in zijn recreatiewoning op het Rommelgebergte heeft gewoond.

Althans de Raad is niet overtuigd door het verhaal van Vragender René Hegeman dat hij als mantelzorger bij zijn ouders in Vragender woonde en slechts af en toe recreëerde in de woning op het Rommelgebergte. Behalve het feit dat de controleurs zeer regelmatig zijn bestelbusje van zijn installatiebedrijf zagen staan, blijkt de bewoning vooral uit het waterverbruik. De Raad stelt vast dat het waterverbruik in de ouderlijke woning heel goed overeenkomt met een tweepersoonshuishouding, en niet met een driepersoonshuishouding, wat logisch zou zijn als Hegeman daar gewoond had. 

Watergebruik

Het waterverbruik in de recreatiewoning ligt evenwel beduidend hoger dan het gemiddeld verbruik van een eenpersoonshuishouding, laat staan voor een recreatiewoning. Verder blijkt uit de door Hegeman overlegde administratie niet dat hij zijn woning regelmatig aan recreanten heeft verhuurd. Kortom, de Raad deelt de visie van de gemeente dat Hegeman in 2015 tot en met 2017 een lange periode permanent in de recreatiewoning heeft gewoond. 

Hoewel Hegeman er nu niet meer permanent woont, blijft de dwangsom boven zijn hoofd hangen. Zodra er weer aanwijzingen zijn dat de Vragender in de recreatiewoning woont kost hem dat 1.000 euro per constatering met een maximum van 50.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek