Volledig scherm
De geblinddoekte freule die deze zomer de hoofdpersoon is in de Winterswijkse steengroeve © Steengroevetheater

Welke zangeres ‘De Freule’ speelt in Steengroeve blijft nog even mysterie

WINTERSWIJK – Het blijft nog even mysterieus wie de hoofdrol vertolkt in de vurige rockopera De Freule, die deze zomer wordt opgevoerd in de Winterswijkse steen- en kalkgroeve.

Ze zaten op het puntje van hun stoel. Bijna 200 medewerkers en vrijwilligers hoopten zondag in muziekschool Boogie Woogie te horen welke actrice / zangeres is gecontracteerd voor de rol van Judith van Dorth. Op de theaterposter staat de in 1799 ter dood veroordeelde freule afgebeeld met een doek voor de ogen. Zo trad ze in Winterswijk aan voor het vuurpeloton. De gehoopte ‘ontmaskering’ kwam er tot veler teleurstelling niet. ,,Wij zijn zo goed als rond met een bekende Nederlandse zangeres”, kon regisseur Jasper Verheugd meedelen. ,,Maar zij zit op dit moment in het buitenland en we hebben eerst haar handtekening nodig.”

De rebelse freule Judith van Dorth (1747-1799) staat centraal in het muziektheaterstuk van Jasper Verheugd, Jan Tekstra (tekstschrijver en componist) en Jos Pijnappel (componist en dirigent), dat zich 11, 12, 14 en 15 augustus in Winterswijk afspeelt. Freule van Dorth was ten tijde van de Bataafse republiek een fanatiek orangist. Ze werd beschuldigd van opruiende taal en sympathie met de gevluchte Oranjes. Een militair tribunaal achtte landverraad bewezen en veroordeelde de Achterhoekse freule tot de doodstraf, die door een executiepeloton werd voltrokken.

Veranderingen

Het nieuwe artistiek team, dat na tien jaar de fakkel overnam van Jasper Korving (regie) en Gerben Kruisselbrink (muziek), voert een aantal veranderingen door. Ze wordt juni de repetitiemaand voor subrollen, bijrollen en ensemble. Vanaf 1 augustus zijn er gedurende drie weken continu repetities, montagedagen en voorstellingen. Joris van Veldhoven verzorgt het decor en kostuumontwerp. Werner Weslau is regie-assistent. Er wordt nog gezocht naar een zanger-acteur voor rol van advocaat Engelbert Crookeus, de oudere huisvriend en geheime geliefde van de freule.

Het orkest telt dit jaar alleen strijkers (25). Een domper voor de blazers, die stilletjes rekenden op een plekje in het muziekgezelschap. Naast een popband (4 musici) wordt een projectkoor (25 personen) gevormd en zijn 10 tot 15 percussionisten nodig, die komen opmarcheren in de steengroeve. Na een voorprogramma en een pauze wordt ‘De Freule’ in één stuk zonder onderbreking gespeeld.

Naast de hoofdrollen (Freule Van Dorth en haar geliefde) zijn er 5 subrollen en 8 tot 10 bijrollen, met weinig tot geen tekst. Productieleider Ellen Wisse meldt dat het ensemble 45 personen telt. Dit betreft alle figuranten die meedoen in (massa)scenes, zoals de terechstelling van freule Van Dorth. De audities zijn 29 februari en 1 maart in Winterswijk. Belangstellenden kunnen zich vanaf vrijdag 24 januari aanmelden via steengroevetheater.nl

De vier voorstellingen zijn 11,12, 14 en 15 augustus. De audities voor alle rollen zijn op 29 februari en 1 maart.

Achterhoek