Volledig scherm
Misterstraat Winterswijk © Theo Kock

Winkeliers Winterswijk doen niet mee aan extra zondagopening

WINTERSWIJK -  De extra zondagopening in de zomer is niet goed gevallen bij de ondernemers in Winterswijk. ,,Wij doen er niet aan mee", klinkt het stellig bij veel winkeliers.

Het collegebesluit over de zondagopening vorige week heeft voor veel onrust gezorgd, zegt Matthijs Scheuter, voorzitter van ondernemersvereniging ABH City. ,,Het is jammer dat dit niet in overleg met de ondernemersvereniging is gebeurd”, stelt hij. 

Personeel

De gemeente Winterswijk wil winkeliers de mogelijkheid bieden om zes extra zondagen in juli en augustus open te gaan. 

Quote

Dit besluit komt wat mij betreft te laat voor deze zomer.

Matthijs Scheuter, voorzitter van ondernemersvereniging ABH City

De laatste zondag van de maand zijn de winkels al open. Daarvoor moet de winkeltijdenverordening worden aangepast. Het collegebesluit komt echter pas 27 juni aan de orde in de raad. Pas dan is het besluit definitief. 

Wie kan er op zo'n korte termijn het personeelsrooster dicht krijgen voor de zomer, vraagt Scheuter zich af. Hij als bedrijfsleider van de Hema in ieder geval niet. ,,Dit besluit komt wat mij betreft te laat voor deze zomer.”

Liever had ABH City gezien dat de gemeente had overlegd met de ondernemers, in plaats van er een solo-actie van te maken. ,,Ze noemen het een experiment,  maar het centrum van Winterswijk is geen experiment. Zo'n beslissing moet je serieus voorbereiden en heeft pas kans van slagen als veel ondernemers mee willen doen", stelt Scheuter. 

Enquête

Uit een enquête onder de winkeliers blijkt dat 80 procent niet voor extra openstelling is deze zomer. Als reden gaven ze op: personeelstekort en omzetverschuiving in plaats van -verhoging. 

De enquête had een respons van 50 procent en is meteen gehouden nadat het nieuwe college van B &W in februari bekend maakte voor zondagsopening te zijn in de zomer. Het was  voor de VVD een belangrijk onderhandelingspunt bij de coalitieonderhandelingen. 

Wethouder Wim Aalderink zegt dat er na dit coalitiebesluit wel goed overleg is geweest met ABH City. Woensdag zit hij met de voorzitter om tafel.

Quote

Als niet alle winkels open zijn, is dat heel negatieve reclame voor Winters­wijk

Loes Oxener, Winkelier

Negatieve reclame

,,Ik ga in ieder geval niet open”, stelt boekhandelaar Veronie Snijder-Kramer.  ,,Ik vind die ene laatste zondag van de maand dat we open zijn, al meer dan genoeg.”

Ook Loes Oxener van de gelijknamige schoenenzaak gaat niet open. Pas als alle winkeliers op één lijn zitten en op alle zondagen open willen zijn, zal ze er aan meewerken. ,,Als niet alle winkels open zijn, is dat heel negatieve reclame voor Winterswijk.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek