Volledig scherm
CDA. © ANP

Winterswijk enige gemeente in Gelderland waar CDA kiezers wint

WINTERSWIJK - Winterswijk is de enige gemeente in de provincie Gelderland waar het CDA wint. Koos in 2015 16,6 procent van de Winterswijks op de partij, woensdag was dat 17,4 procent. 

,,Ik denk dat het te maken heeft met de crisis in de coalitie waardoor het CDA buiten het college viel", zegt Ilse Saris, tot begin februari wethouder namens het CDA. ,,Ik zie deze uitslag als een steun voor het CDA.”

1 februari ontstond er een breuk in de coalitie tussen Winterswijks Belang (WB) en CDA. WB maakte het CDA uit voor leugenaars, waarna de laatste partij de stekker uit de coalitie trok. Daarop WB een nieuwe coalitie met de PvdA, VVD en GroenLinks. CDA kwam daardoor buitenspel te staan. 

Gelderland

In Gelderland kreeg het CDA woensdag 11,5 procent van de stemmen. Vier jaar eerder was dat nog 14,8 procent. In de Achterhoek mag de partij overigens toch niet klagen. Was het in 2015 in vijf van de acht gemeenten de grootste partij, nu is het CDA dat zelfs in zes gemeenten. In Bronckhorst ging het CDA de VVD voorbij. Alleen in Winterswijk en Berkelland is de VVD in de Achterhoek de grootste partij, in de andere zes gemeenten is dat het CDA.

Lees alles over de verkiezingsuitslagen in de Achterhoek in ons dossier

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek