De resten van de licht vervuilde grond blijven achter het drijflichaam.
Volledig scherm
De resten van de licht vervuilde grond blijven achter het drijflichaam. © Jan Ruland van den Brink

Winterswijk geeft waterschap schuld van fouten kleiput

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk geeft toe dat ze fout zat met het storten van vijf partijen grond in de kleiput zonder vooraf een keuring te verrichten op chemische stoffen.  

Echter, de gemeente heeft dat gedaan op advies van het waterschap Rijn en IJssel, dat ze expliciet had gevraagd wat wel en niet toegestaan is. ‘Met maar één waterwerk in onze gemeente hebben we zelf niet alle kennis in huis’, schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.  ‘Wij hebben expliciet toestemming gekregen van het waterschap - dat ons bevoegd gezag is - deze partijen toe te passen.’ 

Zonder keuring op PFAS

De vijf partijen grond hadden een gezamenlijk volume van 2270 kuub. Zonder een keuring op de chemische stoffen PFAS zijn die partijen de afgelopen weken in de kleiput gestort. De grond die er nu nog ligt op het depot aan de Vreehorstweg zal wel op PFAS worden gekeurd, zegt het college toe. 

D66-raadslid Loes ten Dolle die voor de raadsvergadering van donderdag een debat heeft aangevraagd over de fouten bij de kleiput, neemt geen genoegen met deze uitleg. ,,Het college kan het waterschap de schuld geven, maar het is zelf ook verantwoordelijk. Daar wil ik het graag over hebben.” De gemeente en het waterschap geven woensdag uitgebreider uitleg over de gemaakte fouten. 

Achterhoek