Volledig scherm
© ANP

Winterswijk krijgt geen satellietpost voor brandweer

WINTERSWIJK - Er komt geen satellietpost voor de brandweer in Winterswijk. Zo’n extra post aan de andere kant van het dorp heeft geen meerwaarde, oordeelt de hoogste baas van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.

De extra post aan de andere kant van het dorp zou een oplossing moeten zijn om de aanrijtijd van de brandweer te verkorten. Vanuit de huidige kazerne bij McDonalds worden namelijk regelmatig de aanrijtijden overschreden. Sinds de Wet op de Veiligheidsregio’s is ingevoerd in 2010, met daarbij behorende opkomsttijden, bleek dat de brandweer deze tijden overschreed in een groot deel van Winterswijk.

Tijdwinst

Als mogelijke oplossing voor dit probleem werd  de inrichting van een zogenoemde satellietpost geopperd. De conclusie van de  VNOG is nu dat het inrichten van zo'n post onvoldoende garantie geeft op tijdswinst. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat opkomsttijden niet leidend zijn om de brandveiligheid te vergroten. ‘Mijn advies is om aan te sluiten bij de meest actuele en relevante ontwikkelingen. Dat betekent zorgen voor een goed bezette post met vakbekwame brandweermedewerkers en vanuit risico’s kijken welke maatregelen nodig en effectief zijn. Het ligt niet voor de hand om te investeren in een satellietpost’, schrijft directeur Diemer Kransen van de VNOG aan de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord.

Kwalitatief goede kazerne

,,Ik ben blij dat wordt ingezet op een kwalitatief goede kazerne in Winterswijk met  bekwame mensen en goed materiaal", is de reactie van Bengevoord.  Dat de VNOG ervoor kiest om geen satelliet-post in te richten vindt hij begrijpelijk. ,,Zij hebben er verstand van. Ik heb geen reden om aan hun oordeel te twijfelen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek