Volledig scherm
Platte daken op bedrijfsgebouwen, zoals hier op het streekziekenhuis, zijn geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen.

Winterswijk: ‘Zonnepanelen op daken nieuw bedrijfsterrein’

WINTERSWIJK - Ondernemers die op nieuwe bedrijfsterreinen in Winterswijk een pand laten bouwen moeten worden gestimuleerd om daarop meteen zonnepanelen neer te leggen. Daarmee wordt voorkomen dat grote dakoppervlakken ongebruikt blijven voor de opwekking van elektriciteit.

De gemeenteraad heeft donderdagavond het college van B en W opgedragen om daar bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen rekening mee te houden. Dat gebeurde op initiatief van Winterswijks Belang, GroenLinks, PvdA en VVD.

Noodzaak

Volgens de partijen wordt de noodzaak om energie met zonnepanelen op te wekken groter omdat Winterswijk nog geen windmolens binnen de gemeentegrenzen wil hebben. Dat betekent dat in het buitengebied van Winterswijk, erkend als Nationaal Landschap,  de vraag komt om grootschalige zonneparken aan te leggen. De eerste aanvragen daarvoor zijn al bij de gemeente binnengekomen. Aan de Rondweg-West komt een zonnepark van zes hectare, bij de spoorlijn richting Zutphen is in het zogenaamde Arresveld een aanvraag voor zeven hectare ingediend.

Ontzien

Volgens de vier partijen moet dat nationaal landschap zoveel mogelijk worden ontzien. Bij ontwikkelingen zoals nieuwe bedrijventerreinen kunnen duurzaamheidsmaatregelen worden meegenomen. Zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen zijn ook onzichtbaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek