Volledig scherm
De veiligheidswaarschuwing op de website van Hanoju. © Hanoju.nl

Winterswijks bedrijf haalt tabletten met poepbacterie uit de handel

WINTERSWIJK - Mensen die potten of zakken met gerstegrastabletten of -poeder hebben gekocht van het merk Hanoju, moeten deze weggooien. In de tabletten zijn bij controles sporen van E.coli gevonden, meldt het Winterswijkse bedrijf in een veiligheidswaarschuwing.

E.coli is een poepbacterie en kan bij mensen ernstige darmklachten veroorzaken, met als gevolg onder meer misselijkheid, braken en diarree.

Kwaliteitscontrole
De besmetting is door het bedrijf zelf ontdekt bij een kwaliteitscontrole, vertelt woordvoerder Dick Vreeswijk. „Sommige monsters hadden een negatieve uitslag, daarin werden geen bacteriën gevonden. Maar in sommige tabletten en poeders vonden we de bacterie wel. We nemen dan geen risico en nemen het product uit de handel. De veiligheid van de consument staat voorop.”

Hanoju, dat het product in heel Europa verkoopt, heeft volgens Vreeswijk geen klachten ontvangen van consumenten.

Besmetting
Volgens hem is de besmetting ontstaan op de boerderij in Duitsland waar het gerstegras wordt verbouwd. „Er hoeft maar één wild dier zijn behoefte te doen op de akker en dan is het product al besmet met E.coli. Omdat het gaat om rawfood, dat niet wordt verhit, gaan de bacteriën nergens in het productieproces dood.”

Niet gebruiken
Hanoju haalt daarom een groot aantal potten en zakken uit de handel en raadt mensen aan al gekochte producten niet te gebruiken. Gedupeerden kunnen zich via een e-mail melden bij het bedrijf en krijgen het aankoopbedrag terug.

Volgens Vreeswijk is het terugroepen van de tabletten en poeders 'een forse kostenpost voor het bedrijf'.

Achterhoek