Volledig scherm
Ab Jansen (links), Nico Hol (midden) en Jan van den Brink bij de nieuwe Puurveense Molen, afkomstig uit Winterswijk. © Frans Kanters

Winterswijkse molen draait weer... in Kootwijkerbroek

KOOTWIJKERBROEK/ WINTERSWIJK - Een herbouwd rijksmonument uit Winterswijk vervangt de Puurveense Molen die in 1964, vermoedelijk door kortsluiting, in vlammen opging. Ruim een halve eeuw later heeft Kootwijkerbroek daardoor weer een molen.

„Kootwijkerbroek heeft zijn oude trots terug”, zeggen secretaris Ab Jansen en penningmeester Jan van den Brink van Stichting De Puurveense Molen.

Voor het symbolische bedrag van één gulden kocht de stichting in 1992 molen De Vrees in Winterswijk aan, die al geruime tijd niet meer in gebruik was. Jarenlang lag het bouwwerk in onderdelen in Kootwijkerbroek.

„De dag waarop die molen eindelijk werd opgebouwd met de kap en de wieken, heb ik wel een traantje gelaten”, bekent bestuurslid Nico Hol.

Locatie
Hol gaf in 1988 een van de eerste aanzetten. Er werd een stichting opgericht die het voortvarend aanpakte. Na de snelle aankoop in Winterswijk wilde het echter niet meer vlotten. Onder meer was de locatiekeuze een probleem.

Achteraf is Jansen 'erg blij' dat het tegenzat. „Anders had de molen ergens anders gestaan. Dit is toch de beste plek. Op steenworp afstand van waar de Puurveense Molen stond, het scheelt een meter of zeventig.”

Niet eenvoudig
Ook de financiering bleek lange tijd niet eenvoudig. Jansen: „Het hele project heeft 9,5 ton gekost. De Kootwijkerbroekers brachten zo'n anderhalve ton bijeen.” De rest van het geld kwam uit een subsidie en van een grote sponsor.

Opening
Voor de herbouw werd het gespecialiseerde aannemersbedrijf Berkhof uit Zwartebroek ingeschakeld, dat veel hulp van vrijwilligers kreeg. De molen wordt begin september officieel geopend.

Achterhoek