‘Woekerende duizendknoop wordt regionale ramp in Achterhoek’

VIDEOWINTERSWIJK/HOOG-KEPPEL - De overal wild woekerende duizendknoop wordt een ramp in de Achterhoek, als die niet wordt aangepakt. Daarvoor waarschuwen onder meer een ecoloog en hovenier uit Winterswijk. 

Ecoloog Jan Stronks is al veel langer bezig met het probleem van de exotische plant de duizendknoop, die ook wel ‘horrorplant’ wordt genoemd omdat hij inheemse planten verdringt. En omdat hij met zijn sterke wortels wegen en funderingen van huizen aantast. ,,In Engeland zijn al diverse huizen onverkoopbaar geworden omdat de duizendknoop er doorheen groeit”, weet Stronks, ecoloog bij het adviesbureau Staring Advies in Hoog-Keppel. ,,Je ziet hem nu overal in de Achterhoek opduiken. Als de plant niet wordt aangepakt, voorzie ik een ramp.”

Hovenier Steven Oostendorp in de tuin waar de duizendknoop is opgedoken.
Volledig scherm
Hovenier Steven Oostendorp in de tuin waar de duizendknoop is opgedoken. © Jan Ruland van den Brink

Ecoloog Stronks zat ook in het team dat provincie, waterschap en gemeentes adviseerde om plannen van aanpak te maken. De provincie stelt nu geld beschikbaar voor iedere gemeente met zo’n plan. De gemeenten Doetinchem en Winterswijk, waar de duizendknoop zich elk jaar verder uitbreidt, hebben er al dankbaar gebruik van gemaakt. Staring Advies heeft op verzoek precies in kaart gebracht waar de planten groeien.

Quote

Er moet nu echt wat gebeuren. Anders wordt het een ramp in de Achterhoek

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek