De Winterswijkse melkveehoudster Ursula te Brake was deze zomer getuige van een klein wondertje: een paartje rode wouwen plantte zich voort op haar grondgebied
Volledig scherm
PREMIUM
De Winterswijkse melkveehoudster Ursula te Brake was deze zomer getuige van een klein wondertje: een paartje rode wouwen plantte zich voort op haar grondgebied © Ursula te Brake

Zeldzaam roofvogelnest van rode wouw in Winterswijk: bijzonder voor de boerin, maar zorgwekkend volgens de expert

WINTERSWIJK - De populatie van de rode wouw blijft stijgen in Nederland. In Winterswijk was er deze zomer zelfs sprake van een nestje van deze zeer zeldzame roofvogelsoort. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar is dat wel zo?

5 reacties

 • Jessica Berends

  2 maanden geleden
  @Joop de Oude: De werking van DDT als insecticide is pas sinds 1939 bekend en werd pas na WO2 hier ingevoerd. Dat is dus 82 en 76 jaar terug. Gerard Janssen zal z'n huiswerk opnieuw moeten doen. Verder verandert de natuur de hele tijd. Een zwaluw maakt nog geen zomer, een nestje van de rode wouw maakt nog niet dat alles verdoemd is. Laten we eerst eens zien of dit structureel blijft en waarom.
 • Mimi de Jongh

  2 maanden geleden
  Prachtig om te zien.
 • Joop de Oude

  2 maanden geleden
  Elke verandering is blijkbaar zorgwekkend: het calvinistische zit bij een aantal mensen blijkbaar diep geworteld. Las deze week bij Gerard Janssen dat honderd jaar geleden in Nederland 500 broedparen ooievaars waren, nu 1.500. Gelukkig ziet hij dat positiever en schrijft deze ontwikkeling grotendeels toe aan het verdwijnen van het DDT gebruik.
 • Hennie Brouwer

  2 maanden geleden
  Niet alles is toe te schuiven aan de klimaatsverandering. In onze omringende landen zie je steeds vaker grootschaliger landbouw. Vooral in het oosten van Europa zie je steeds meer dat kleine stroken landbouwgrond wordt opgekocht (gefinancierd door onze banken). Dit wordt omgezet naar (zeer) grootschalige landbouw. Dit is ook een zeer zorgelijke ontwikkeling wat ten koste gaat van gevarieerde landschappen en biodiversiteit.
 • Johann Janssen

  2 maanden geleden
  hopelijk komen er genoeg om al de geplande windvervuilers tegen te houden die massaal onze horizonnen verpesten.

Achterhoek