Volledig scherm
De vondst van Remco Bleeker: Lariosaurus Vosseveldensis © TwentseWelle

Zeldzame vondst in Winterswijk: schedeltje van een Lariosaurus

WINTERSWIJK/GOOR – Remco Bleeker uit Goor heeft in de Winterswijkse steengroeve een schedel van een nog niet eerder gevonden sauriër ontdekt. De amateur-paleontoloog vond in mei 2010 ook al een nieuw soort reptiel.

Bleeker deed de ontdekking in de steengroeve waar Muschelkalk - een pakket gesteentelagen - wordt gewonnen uit de oudste lagen van het geologische tijdperk Trias, zo’n 240 miljoen jaar geleden.

TwentseWelle
In de 45 meter dikke laag kalksteen zitten verschillende zeldzame mineralen. Er zijn versteende resten (fossielen) van dieren uit het Trias te vinden, zoals weekdieren, krabben, kreeften en vissen. Bijzonder zijn de overblijfselen van sauriërs, waar museum TwentseWelle een replica van in haar collectie heeft.

Viseter met peddels als voorpoten
Bleeker stuurde zijn vondst naar wetenschapper Nicole Klein van de Universiteit van Bonn. Na uitgebreid onderzoek kon zij aangeven dat het gevonden schedeltje van slechts 4,5 centimeter van een Lariosaurus is. Deze wat kleinere viseter met peddels als voorpoten is een voorloper van de latere in zee levende reptiel Plesiosaurier.

Lariosaurus Vosseveldensis
In overleg met de wetenschapper heeft Remco Bleeker het de naam Lariosaurus Vosseveldensis genoemd naar de buurtschap waarin de groeve ligt. Remco Bleeker heeft het schedeltje, net als de Paladonta bleekeri, in bruikleen van museum TwentseWelle gegeven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek