Volledig scherm
De dit jaar geopende nieuwe sterilisatieruimte in het SKB. © Jan Ruland van den Brink

Ziekenhuis Winterswijk verliest intensive care, kinderafdeling en verlosafdeling

WINTERSWIJK - Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk verliest de intensive care (IC),  de kinderafdeling en de verlosafdeling. Daarmee raakt het ziekenhuis de volwaardige status kwijt. Dat melden meerdere bronnen aan De Gelderlander.

Wethouder Elvira Schepers maakt zich ernstige zorgen: ,,Er is sinds de fusie altijd gezegd dat wij een volwaardig ziekenhuis zouden houden.”

Het personeel van zowel het SKB als het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is vandaag op de hoogte gesteld van de toekomstplannen. De staf is woensdagavond al ingelicht door de raad van bestuur. ,,Wij maken ons echt zorgen over deze toekomstplannen”, laat wethouder Schepers in een reactie weten.

,,Er is ons altijd voorgespiegeld dat de zorg dichtbij zou blijven. We hebben nog duizend vragen over de gevolgen.” Want de grote vraag is of de spoedeisende hulp en de cardiologie in Winterswijk kan blijven als er geen IC meer is. Bovendien zouden meerdere specialistische afdelingen naar Doetinchem vertrekken.

Woordvoerder Saskia Steenbergen van de Santiz-ziekenhuizen, waarin Doetinchem en Winterswijk samenwerken, wil inhoudelijk niet ingaan op de informatie die donderdag met het personeel is gedeeld. ,,Pas in februari 2020 worden definitieve beslissingen genomen”, laat ze weten.

Verontwaardigd

De politiek in Winterswijk reageert verontwaardigd op het nieuws. ,,We zijn al die tijd voor de gek gehouden. Ons is altijd gezegd dat het SKB een volwaardig ziekenhuis zou blijven”, zegt Henk Jan Tannemaat, fractievoorzitter van Winterswijks Belang. ,,We hebben als WB ook meermalen actie gevoerd onder het motto van ‘handen af van SKB’. Het ziekenhuis is nota bene net verbouwd.” 

Als ook andere specialistische afdelingen worden overgeheveld naar de hoofdvestiging in Doetinchem, is het de vraag of het SKB als ziekenhuis nog stand kan houden. ,,Ik heb altijd begrepen dat als de volwaardige status verdwijnt een ziekenhuis dan ten dode is opgeschreven”, reageert D66-fractievoorzitter Loes ten Dolle. Zij stelde begint dit jaar al de vraag of het SKB zou blijven bestaan.

Dat werd haar toen zeer kwalijk genomen door de toenmalige wethouder Ilse Saris, die de vraagstelling ‘bizar’ noemde. ,,Maar ik had toen al signalen gehoord”, aldus Ten Dolle. ,,En die zijn in de loop van het jaar niet afgenomen.”

De colleges van Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre worden maandagmiddag door de raad van bestuur van Santiz op de hoogte gebracht van de plannen.

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

Achterhoek