Volledig scherm
Een fan uit Kroatië. © AFP

FIFA tikt cameramannen op de vingers: 'Seksistisch'

De wereldvoetbalbond FIFA heeft televisieomroepen en de cameramannen op de vingers getikt. De FIFA vindt dat er te veel door de camera's wordt ingezoomd op mooie vrouwen op de tribune tijdens de wedstrijd op het WK 2018 in Rusland. De FIFA spreekt van seksisme.

Federico Addiechi, hoofd duurzaamheid en diversiteit bij de FIFA, zegt tegen de BBC dat de wereldvoetbalbond haar steentje bij wil dragen om seksisme de wereld uit te helpen. ,,Dit was nog geen campagne, maar we willen actie ondernemen tegen dingen die fout zijn.''

Volledig scherm
Een fan van Argentinië. © Getty Images

Anti-discriminatiebeweging Fare Network stelt dat niet homofobie of racisme het grootste probleem is tijdens het WK in Rusland, maar seksisme. De beweging heeft verschillende WK-wedstrijden gemonitord en heeft dertig gevallen van seksisme vastgesteld. 

Maar niet alleen op televisie krijgen vrouwen te maken met seksisme. Volgens Piara Powar van Fare Network worden tientallen vrouwen, voornamelijk Russische, op straat lastig gevallen door mannelijke voetbalfans. Ook vrouwelijke journalisten zouden te maken hebben gekregen met handtastelijke voetbalfans of worden zelfs gekust tijdens de uitzending.

Addiechi stelt dat de FIFA in samenwerking met de politie al de nodige fankaarten (welke nodig zijn om de stadions binnen te komen) heeft afgepakt van fans die zich schuldig hebben gemaakt aan dergelijk gedrag.
 

Fotobureau Getty Images werd onlangs ook al op de vingers getikt. Het bureau publiceerde een fotogalerij met 'de mooiste vrouwelijke voetbalfans op het WK'. De galerij bevatte foto's van jonge vrouwen en werd niet veel later weer verwijderd. Getty Images kondigde meteen een intern onderzoek aan. 

Bekijk hieronder de beelden hoe Zagreb ontploft na plaatsing in de finale: