Volledig scherm
Luka Modric en bondscoach Zlatko Dalic vieren het bereiken van de WK-finale. © AP

Modric en Varane gaan voor zeldzame dubbel

Nadat ze met Real Madrid de Champions League hebben gewonnen, gloort voor Luka Modric en Raphaël Varane een zeldzame dubbel. Slechts negen spelers werden ooit wereldkampioen nadat ze met hun club de belangrijkste Europese trofee hadden veroverd.

Door Wietse Dijkstra

2018

Wordt dit het jaar van Luka Modric? Het zou maar zo kunnen dat de 32-jarige Kroaat, bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan, de Gouden Bal wint en een einde maakt aan een tijdperk. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, die de afgelopen tien jaar allebei vijf keer werden uitgeroepen tot de beste voetballer van de wereld, lijken dit keer namelijk weinig kans te maken na hun vroegtijdige uitschakeling op het WK.

Modric heeft de Gouden Bal voor het grijpen als hij zijn land zondag naar de overwinning leidt tegen Frankrijk. Lukt het hem niet, dan schrijft zijn Franse ploeggenoot Raphaël Varane geschiedenis. Maar de kans dat de verdediger van Real Madrid daarmee ook wordt gekozen tot ’s werelds beste is een stuk kleiner.

Volledig scherm
Raphaël Varane staat zondag tegenover Luka Modric, zijn ploeggenoot van Real Madrid. © EPA

Ook Mateo Kovacic gaat zondag overigens voor de dubbel. De Kroatische middenvelder van Real bleef in de Champions League-finale tegen Liverpool echter op de bank en zal tegen Frankrijk waarschijnlijk evenmin starten.

2014

Volledig scherm
Sami Khedira krijgt geel van scheidsrechter Bjorn Kuipers, maar lacht wel het laatst in de CL-finale tegen Atlético. © Pim Ras Fotografie

Sami Khedira zet in Brazilië de kroon op zijn carrière, al blijft de Duitser van Real Madrid in de WK-finale tegen Argentinië (1-0) vanwege een blessure op de bank. In de eindstrijd van de Champions League, met 4-1 na verlenging gewonnen van stadgenoot Atlético Madrid, staat hij een anderhalve maand eerder wel in de basis.

2002

Volledig scherm
Roberto Carlos. © AP

Roberto Carlos wint met Real Madrid de Champions League-finale van Bayer Leverkusen (2-1) en staat diezelfde zomer met de wereldbeker boven zijn hoofd. Mede dankzij de 2-0 zege van Brazilië in de WK-finale tegen Duitsland wordt Ronaldo gekozen tot wereldvoetballer van het jaar. Roberto Carlos eindigt in die verkiezing op een verdienstelijke vierde plaats.

1998

Volledig scherm
Christian Karembeu en Michael Laudrup (l) voor het WK-duel Frankrijk - Denemarken. © EPA

Ook Christian Karembeu wordt wereldkampioen nadat hij met Real Madrid de Champions had gewonnen. Samen met Robert Carlos is de Fransman in Amsterdam met 1-0 te sterk voor Juventus. In de WK-finale moet de Braziliaan zijn meerdere erkennen in Karembeu en de zijnen (3-0). Zinedine Zidane, ’s werelds beste in 1998, is met twee goals de grote man en helpt zijn land aan de eerste en tot dusverre enige wereldtitel.

1974

Volledig scherm
Franz Beckenbauer. © AP

Met maar liefst zes spelers van Bayern München in de basis wordt West-Duitsland ten koste van Nederland wereldkampioen in 1974. Sepp Maier, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Gerd Müller, Uli Hoeness hebben de zomer van hun leven, want voor het WK hebben ze ook al de Europa Cup I – de voorloper van de Champions League – gewonnen. Daar zijn tegen Atlético Madrid (1-1 en 4-1) overigens wel twee finales nodig.