Sari van Veenendaal, de beste keeper van het WK.
Volledig scherm
PREMIUM
Sari van Veenendaal, de beste keeper van het WK. © Getty Images

‘Muur van Oranje’ is meer dan een goede keeper

Sari van VeenendaalDankzij Sari van Veenendaal mocht Oranje nog even geloven in een resultaat tegen de Verenigde Staten. Ze groeide uit tot de keeper van het toernooi en toonde zich naast het veld een ware leider.

Sari van Veenendaal bij een van haar vele reddingen in de finale. Zij tikt hier een schot van de Amerikaanse Alex Morgan uit de linkerhoek.
Volledig scherm
Sari van Veenendaal bij een van haar vele reddingen in de finale. Zij tikt hier een schot van de Amerikaanse Alex Morgan uit de linkerhoek. © Getty Images

Door Tim Reedijk

De grappen gingen het internet over, gisteren tijdens de WK-finale tussen Oranje en de Verenigde Staten. Moet die Donald Trump niet eens een belletje wagen naar ­Nederland? Zet Sari van Veenendaal op de grens en daar heb je je muur. De aanvoerder voorkwam in de eerste helft met vier reddingen dat Oranje voor rust al over de knie werd gelegd door de Amerikaanse speelsters, die vrijwel de gehele wedstrijd controleerden en de aanval zochten.

Na de goals van Megan ­Rapinoe en Rose Lavelle greep Van Veenendaal opnieuw de hoofdrol. Zij voorkwam keer op keer dat de Amerikaansen een nog veel grotere score neerzetten tegen de lamgeslagen Oranjevrouwen. Ook toonde Van Veenendaal zich méér dan een uitblinkende keeper. Zij was het die direct na het laatste fluitsignaal haar ­medespeelsters van de grond trok, ze omhelsde, ze oppepte en bemoedigende woorden insprak. ,,Kom op, we moeten trots zijn’’, is wat ze volgens Jill Roord zei.