Jill Roord viert haar winnende goal.
Volledig scherm
Jill Roord viert haar winnende goal. © AFP
0
EINDE
1
  • Jill Roord 90'+2'

Oranje opent WK met winst door late goal invaller Roord

De Leeuwinnen hebben in blessuretijd een zwaarbevochten overwinning behaald op Nieuw-Zeeland (0-1). Jill Roord kopte raak en voorkwam daarmee een teleurstellende openingswedstrijd van het WK.

Door Tim Reedijk

Alle Leeuwinnen hingen om de nek van invaller Roord, nadat ze in de 92ste minuut eindelijk de bevrijdende 0-1 had gemaakt. Want wat ging het moeilijk tegen het stugge Nieuw-Zeeland. Nooit eerder speelden de Leeuwinnen een wedstrijd waar zo veel verwachtingen bij kwamen kijken, waar de lat na het gewonnen EK zo hoog werd gelegd door fans, pers, iedereen eigenlijk. Met minimaal 5000 fans die vanuit Nederland waren overgekomen, kleurde Le Havre vandaag oranje.

Maar die relaxte, optimistische sfeer verdween vanmiddag geleidelijk in het matig gevulde Stade Océane (ruim 10.000 aanwezigen) nadat de wedstrijd op gang was geblazen. De Leeuwinnen grepen weliswaar meteen het initiatief en hadden het meeste balbezit tegen het stugge Nieuw-Zeeland, maar het overtuigende, overrompelende van twee jaar geleden wilde er vandaag bepaald niet uitkomen. Vivianne Miedema en Lieke Martens waren in de beginfase ijverig, dreigend ook, maar maakten het de Nieuw-Zeelandse goalie Erin Nayler nauwelijks moeilijk.

Vivianne Miedema haalt uit.
Volledig scherm
Vivianne Miedema haalt uit. © BSR Agency

Sterker, aan de andere kant was het gevaar groter bij de spaarzame uitbraken van Nieuw-Zeeland. Na elf minuten schoot Olivia Chance al op de lat na geklungel van Dominique Bloodworth. Een afstandsschot van Rosie White werd knap gekeerd door Sari van Veenendaal. Bloodworth kreeg namens de Leeuwinnen dé kans op de 0-1 na een chaotische situatie bij een hoekschop, maar van zeer dichtbij schoot ze naast. Na rust kreeg Nieuw-Zeeland een zo mogelijk nog grotere kans, maar raakte Sarah Gregorius de bal maar half waardoor Van Veenendaal redding kon brengen.

Moeizaam

Jill Roord kopt de bevrijdende 0-1 binnen.
Volledig scherm
Jill Roord kopt de bevrijdende 0-1 binnen. © REUTERS

Na dat moment voerden de Leeuwinnen de druk op en was met name Miedema op jacht naar de treffer die haar naast Manon Melis zou zetten op de all time topscorerslijst van de Oranjevrouwen. Na een uur spelen schoot ze rakelings naast, enkele minuten later bracht Nayler van dichtbij redding op haar inzet na goed voorbereidend werk van Desiree van Lunteren.

De Leeuwinnen hadden de bal, zochten naar dat éne moment om die bevrijdende 0-1 te maken. Roord en Lineth Beerensteyn werden binnen de lijnen gebracht en de Oranjevrouwen kregen loon naar werken. In extremis kreeg Roord de bal op haar hoofd en verschalkte ze Nayler. Drie punten dus in de openingswedstrijd. Moeizaam, zwaarbevochten, maar wel verdiend.

Feest op de tribune en op het veld, de drie punten zitten in de tas.
Volledig scherm
Feest op de tribune en op het veld, de drie punten zitten in de tas. © AFP
De winnende ploeg op de foto.
Volledig scherm
De winnende ploeg op de foto. © AP