‘Accepteren we dat verhuurders van kamers zo met jongeren omgaan?’
opinieDe betaalbaarheid van wonen staat overal in Nederland onder druk, maar nergens is de nood zo hoog als in Amsterdam. Gert-Jan Bakker van stichting !WOON pleit ervoor het puntensysteem wettelijk vast te stellen voor studentenkamers.
Delen per e-mail
Mijn nichtje woont al jaren in Amsterdam, voor studie en werk, maar moet elke paar maanden opnieuw verhuizen. Even tijdelijk een kamertje bij iemand in huis, dan weer ergens antikraak in een zelfbouw-koopwoning, dan weer een tijdelijk huurcontract, daarna weer ergens illegaal woningdelen (want eigenaar wil geen vergunning aanvragen maar wil wél de 2000 euro per maand vangen). Ze gaat van tijdelijke plek naar tijdelijke plek. Een voortdurende stress over de woononzekerheid is het gevolg, een veilige en rustige plek die echt nodig is om een leven op te bouwen ontbreekt. De urbane nomade.
Ik keek op Kamernet, een grote website met aanbod van particuliere kamers. Ik schrok van wat ik zag. Ik ben al lang professioneel bezig met huurprijzen, huurrecht, woonproblematiek en allerlei misstanden die door huisjesmelkers worden gepleegd. Nu zag ik op Kamernet een advertentie voor een kamer van 16 vierkante meter in Slotermeer te huur voor 950 euro per maand. In Slotervaart zijn in een voormalige eengezinswoning tien kleine kamertjes van elk 8 vierkante meter getimmerd die voor 700 euro per stuk worden verhuurd. Voor de eigenaar levert die woning nu 7000 euro per maand op.
In Zuidoost staat een kamer te huur voor maar liefst 1200 euro, dan krijg je 16 vierkante meter, en de advertentie meldt verder: ‘De keuken mag alleen gebruikt worden voor opwarmen en bewaren van voedsel, niet koken.’
De keuken mag alleen gebruikt worden voor opwarmen en bewaren van voedsel, niet koken
Dit zijn huurprijzen voor kamers die hoger liggen dan de maandelijkse hypotheeklasten van de gemiddelde huizenbezitter.
Thuis blijven wonen?
Is dít wat wij onze jongeren bieden? Zelfs voor de kleinste kamertjes aan de rand van de stad betaal je 700 euro of 1200 euro? Wie kan en wil dat betalen? Wat zegt dit over de woonkansen voor jonge mensen in de grote steden? Moeten jongvolwassenen tot hun dertigste thuis blijven wonen? Hoe moet je zelfstandig worden wanneer je geen betaalbare huisvesting kunt vinden? Accepteren we als oudere generatie dat verhuurders zo met onze jongeren omgaan? Vinden we het wel best allemaal?
Zowel voor de huur van zelfstandige woningen als voor kamers geldt het ‘puntensysteem’. Volgens dit wettelijke stelsel zouden de meeste kamers ongeveer 300 euro mogen kosten. Maar verhuurders houden zich helemaal niet aan het huisprijzenstelsel. Waarom zou een particuliere eigenaar een kamer voor 300 euro verhuren als hij vanwege de woningnood ook gewoon 700 euro kan vragen?
Ja, de huurder mag naar de Huurcommissie om de huurprijs te laten toetsen aan dit puntenstelsel, en als de huurprijs te hoog is, wordt deze verlaagd. Je bent er als kamerhuurder vervolgens wel zeker van dat je tijdelijke huurcontract niet meer wordt verlengd en dat de relatie met de verhuurder niet meer goed zal zijn.
Huisbazen voor de rechter
Is er dan niets aan te doen? Jawel. Natuurlijk helpt het bouwen van meer kamers, Amsterdam heeft de ambitie om de komende jaren 10.500 nieuwe kamers te realiseren bovenop de 10.000 kamers die de afgelopen vier jaar al zijn gebouwd. Bouwen alleen is echter niet voldoende. Het zou helpen als we het puntensysteem wettelijk verplicht gaan maken. Dan mag een verhuurder een kamer met een volgens het puntenstelsel wettelijk vastgestelde maximale huurprijs van 380 euro niet meer verhuren.
Een verhuurder die structureel te hoge huurprijzen vraagt zou vervolgd moeten kunnen worden door het OM
Een verhuurder die structureel te hoge huurprijzen vraagt zou vervolgd moeten kunnen worden door het OM. We halen daarmee het initiatief om iets te doen tegen te hoge huren weg bij de individuele huurder en maken de aanpak van woekerhuren een verantwoordelijkheid van de samenleving. Zo hoort het ook. Huisjesmelkers teren op de samenleving, laat het ook de samenleving zijn die in actie komt tegen huisjesmelkers.
Grootste voordeel voor onze jonge generatie stadgenoten is dat ze weer betaalbaar kunnen wonen, en deze maatregel zet tegelijkertijd een rem op het prijsopdrijvende effect van alsmaar stijgende huurprijzen. Voor de vele beleggers die woningen opkopen om ze kamersgewijs voor woekerhuren uit te melken wordt het ook minder interessant. Huisjesmelkers krijgen minder voet aan de grond. Minister Stientje van Veldhoven wil een ‘noodknop’ voor te hoge huren in de vrije sector (prima!), maar waarom ondernemen we tegelijkertijd geen actie om onze jongeren te beschermen tegen de grillen van de markt? Beste Minister, zullen we dit gewoon gaan regelen?
Gert Jan Bakker is werkzaam bij Stichting !WOON. De stichting helpt namens de gemeente inwoners met vragen over wonen in de stad.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kartonnen spelcomputers helpen Ikea-klanten bij uitzoeken nieuw tv-meubel
Ben je op zoek naar een nieuw televisiemeubel? Dan is misschien wel de belangrijkste vraag of de apparatuur erin of erop past. Met name de grote spelcomputers kunnen de keuze in woonwinkels bemoeilijken. Ikea-vestigingen in de Verenigde Staten helpen een handje. -
foto's Extra kinderkamer erbij? Belgische architect gaat creatief de hoogte in
Door gezinsuitbreiding wilden de bewoners van dit huis in het Belgische Jette graag een extra verdieping op hun huis. De meest voor de hand liggende oplossing was om het trappenhuis door te trekken, met links en rechts kamers voor de kinderen. Maar het kan ook anders. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Amsterdam eerste stad met woonplicht voor nieuwe huizen
Kopers mogen hun nieuwbouwhuis in Amsterdam niet meer voor veel geld verhuren, zoals nu vaak gebeurt. De gemeente stelt een woonplicht in om beleggen in huizen tegen te gaan. ‘Mensen verdienen nu aan de woningnood.’ -
PREMIUM
Bewoners van deze superduurzame sociale huurhuizen verdienen geld dankzij zonnepanelen
Boordevol natuurlijke materialen. In de fabriek gebouwd. Supergoed geïsoleerd, met een dak vol zonnepanelen zodat ze energie leveren in plaats van vragen. In het Brabantse Mierlo gaan bewoners geld verdienen omdat de huizen meer energie opwekken dan verbruiken.
-
PREMIUM
Video Nicolette Kluijver: Ik vind het een genot om te zien hoe mensen verbouwen
We kennen Nicolette Kluijver (36) van programma's als Expeditie Robinson en RTL Boulevard, maar vanaf vanavond is de presentatrice te zien in een totaal ander genre dan ze gewend is: het huisrenovatieprogramma De perfecte verbouwing. -
PREMIUM
Al 12 jaar zitten bewoners van deze ‘duurzame’ wijk in de kou: ‘We worden nu wel wanhopig’
Een prachtige, moderne en vooral duurzame wijk had het moeten worden. Het liep anders. Bewoners van De Beljaart 1 in het Brabantse Dongen zuchten de komende maanden weer regelmatig onder de winterse kou. Dat doen ze al twaalf jaar. Opeenvolgende energiebedrijven slagen er maar niet in om de warmtevoorziening fatsoenlijk te laten functioneren. -
Wéér rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro in Amsterdam, topinvestering van belegger
Een vastgoedbelegger probeert flink te cashen met een woning in het populaire Amsterdam-Zuid. Opnieuw staat een rijtjeshuis voor 1,55 miljoen euro in de etalage. Dat is zeven ton oftewel 82 procent meer dan de aankoopprijs twee jaar geleden.