Amerikaanse investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben inmiddels voor 579 miljard euro aan Europese huizen gekocht.
Volledig scherm
PREMIUM
Amerikaanse investeringsmaatschappijen en pensioenfondsen hebben inmiddels voor 579 miljard euro aan Europese huizen gekocht. © Mark Reijntjens

Amerikaanse beleggers kopen voor miljarden euro's onze woningen op: ‘Dit is pas het begin’

VideoGrote institutionele beleggers, vaak Amerikaans, hebben afgelopen tien jaar voor meer dan 15 miljard euro woningen in Nederland opgekocht. Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleinere plaatsen als Amersfoort en Den Bosch.

12 reacties

 • Wilhelmus Liebrand

  4 maanden geleden
  Europese partyen doen hetzelfde in Amerika en over de hele wereld,dat noemt men kapitalisme . Mooi toch.
 • Ger Creemers

  4 maanden geleden
  was het niet minister blok die 8000 sociale huurwoningen heeft verkocht aan een naar ik meen een deense investeerder
 • H. Roberts

  4 maanden geleden
  @Frank Jansen, omdat de pensioenfondsen technisch failliet zijn. Geld dat binnenkomt, gaat er gelijk weer uit. Er blijft niks over om te investeren.
 • Japie lamers

  4 maanden geleden
  Dit is ons eigen schuld, de hoogste bieder word eigenaar. En als onze pensioenfondsen niet het hoogste bod uitbrengt gaat het naar een ander. En zo word bijna geheel Nederland verkocht en komt in buitenlandse handen, niet allen huizen maar ook bedrijven.
 • HA Wijnhoven

  4 maanden geleden
  @Piet Janssen: Quote: “30% rendement in 10 jaar” Dat is natuurlijk onzin als verhuurder heb je ook kosten en wat te denken van inflatie die was in december 6,4%.
 1. Huizenprijzen stegen de afgelopen 40 jaar niet zó hard: woning ruim 20 procent duurder

  Huizenprij­zen stegen de afgelopen 40 jaar niet zó hard: woning ruim 20 procent duurder

  De Nederlandse huizenprijzen zijn in december het sterkst gestegen in meer dan veertig jaar. Met een prijstoename van ruim een vijfde was het sowieso de sterkste stijging sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1995 begon met het bijhouden van deze cijfers. Oudere gegevens zijn lastiger te vergelijken, maar de laatste keer dat woningen sneller duurder werden was volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen eind jaren zeventig.