Condensvorming op het raam.
Volledig scherm
Condensvorming op het raam. © Foto Stefan ten Teije

Beslagen ramen in huis? Hierdoor ontstaat de condens

In het najaar zul je het vast wel herkennen: de ramen in huis zijn beslagen. Hoe ontstaat deze condensvorming en wat kun je er aan doen?

5 reacties

 • J. Zomers (69)

  3 maanden geleden
  Trudi dit heb ik ook gelezen... stel buiten is het vier (4) graden, in de ochtend doe ik voor en achter de ramen 30 minuten op een kier open - de temperatuur in huis daalt met 2 graden. De CV ketel moet een half uur branden om het binnen weer een beetje warm te krijgen, ik geloof niet dat ik hiermee gas zal besparen. Het is anders wanneer het buiten 13 graden is... maar zodra het buiten onder de 7 graden is ga ik dit niet doen.
 • Trudi Hulshof

  3 maanden geleden
  Even een weetje voor Ron Peters en J. Zomers : een goed geventileerde ruimte warmt veel sneller op dus een half uurtje per dag je ramen even (iets) open zetten (en dan mag de verwarming best iets aan zijn) is juist voordeliger. Google maar en je zult zien dat het klopt :) Ventileren is dus besparen en ook nog eens gezonder voor de lucht in huis! En je kinderen dan niet voor t open raam zetten natuurlijk ;)
 • bart verplak

  3 maanden geleden
  Bij Frater Venantius besloeg de bril altijd als hij succes had.
 • J. Zomers (69)

  3 maanden geleden
  @Ron, klopt - heb de verwarming 1 graad hoger gezet en ik hou de ramen potdicht. Condens is weg en het is wat behaaglijker in huis. De ramen tegen elkaar open zetten is niet slim * je verstookt meer gas en de kinderen zitten te rillen van de kou.
 • Ron Peters

  3 maanden geleden
  Nu ben ik van het gas af en heb stroom in overvloed. Maar met deze gas prijzen de boel tegen elkaar open zetten zal denk ik niet meer zo snel gebeuren.