‘De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Hij wijst erop dat niet alle mediterrane bomen en struiken tegen de kou kunnen.
Delen per e-mail
Vorst doet wat met je tuin. Het kleurt de blaadjes van de camellia bruin en de takjes van de olijfbomen zijn overgevoelig voor winterse kou. Al de geur van een toverhazelaar geroken? Waarschijnlijk niet, want die geur bestaat uit vluchtige moleculen die pas vrijkomen als de temperatuur een flink stuk boven nul ligt. Dat is meestal niet het geval in de tijd waarin een toverhazelaar bloeit. Je ontdekt pas dat de bloemen geuren als je een paar takjes afknipt en in een vaasje in de warme huiskamer zet.
Wat me tijdens de vorst deze winter opviel, was dat de bloemen van een toverhazelaar zich niets aantrekken van een temperatuur van vijftien graden onder nul. Dat kun je niet van al onze tuinplanten zeggen. Bloembollen en vaste planten hebben weinig geleden, die zaten veilig onder een deken van sneeuw. Maar struiken die in de winter bloeien hadden het zwaar.
Neem de camellia, een populair struikje dat je in bijna elke voortuin tegenkomt. Het bloeit midden in de winter met grote rode, witte of roze bloemen. De struik zelf kan heel wat vorst hebben, maar de bloemen kunnen dat niet. Die bevriezen al bij een paar graden vorst; ze worden dan bruin. Een rode bloem met een bruin randje valt nog te verdragen; bij een roze bloem is dat al lastiger, maar een witte bloem met de kleur van pruimtabak is afzichtelijk.
De moraal: plant liever rood- dan witbloeiende camellia’s. De struik zelf kan aardig wat vorst hebben, maar min vijftien is wel de grens. Ook hier speelt het sneeuwdek een rol: zolang de grond maar niet bevriest kunnen de wortels water blijven opnemen. In bevroren grond kan dat niet; het blad blijft wel water verdampen maar de wortels kunnen dit niet aanvullen en de struik sterft aan uitdroging.
De echte slachtoffers van de recente winterkou zijn de mediterrane bomen en struiken waarmee we onze tuinen steeds vaker opsieren. De eerste bevroren palmboom is al gesignaleerd. Nu is dat in mijn ogen geen ramp. Palmen zijn mooi als ze jong zijn, maar naarmate ze ouder worden krijgen ze steeds vaker het model van een pleeborstel of plumeau: een lange kale stam met bovenin een pruikje van blad. Als het dan een palm moet zijn, plant dan de dwergpalm, chamaerops humilis, die redelijk winterhard is en die door zijn geringe formaat ’s winters in elk geval gemakkelijk kan worden afgedekt.
Een tweede slachtoffer is de olijfboom, die meestal als miniboompje wordt verkocht maar tot een flinke boom kan uitgroeien. Als hij de kans krijgt, want de dunne stammetjes zijn nogal vorstgevoelig. Ik heb niks tegen olijfbomen, maar zie toch liever de vorstbestendige olijfwilg, eleagnus angustifolia, met blad dat nog zilveriger is dan dat van de olijf, en met onopvallende bloemen in juni. Die bloemen mogen dan niet in het oog vallen, maar de sterke geur van vanille is van verre te ruiken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars, zoals Rick (32) en Sophie (31): ‘Alsof we de jackpot wonnen’
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
Video
Huurprijzen grote steden dalen door wegblijven expats
De huurprijs voor nieuw aangeboden huizen en appartementen in de vrije sector ging in 2020 nog fors omhoog, maar in de grote steden is een daling ingezet doordat minder buitenlandse werknemers zich hier vestigen. Dat melden Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en makelaarsvereniging NVM op basis van eigen cijfers. -
PREMIUMMijn Tuin
Bianca komt helemaal tot rust in haar tuin
Bianca Noordman is maar wat blij met haar tuin. Het is een van de redenen waarom ze bijna drie jaar geleden haar nieuwbouwhuis kocht. Ruim 700 vierkante meter groot, uitkijkend op het water. Het is haar rustpunt in een druk stads bestaan. ,,Ik snap niet dat je niet van tuinieren kan houden.” Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
PREMIUM
Hopeloze huizenjacht: huurders die als single in studio begonnen, wonen nu met gezin op diezelfde 50m2
Haagse huurders zijn moedeloos nu zij door de overkokende woningmarkt steeds langer moeten wachten op een huurwoning in de sociale sector. Vaak met 1200 tegelijk reageren mensen op een appartement van verhuurders Vestia, Staedion of Haag Wonen. Zes tot tien jaar zoeken is doodnormaal geworden.
-
PREMIUMvideo
Kijk mee in het opvallendste huis dat nu te koop staat, Marilu werkte 26 jaar aan haar paleis
Smaken verschillen, maar dit huis ziet er wel héél excentriek uit. Marilu Groeneweg stopte 26 jaar lang haar ziel en zaligheid in deze bonte explosie van kleur en curiositeiten. Het Schiedamse huis staat te koop en wordt massaal gedeeld op internet. -
PREMIUMFOTOSERIE
Kledingkoning Roland Kahn heeft zijn villa éindelijk verkocht, maar wel met flink verlies (2 miljoen!)
Retailondernemer en oprichter van tienerkledingketen CoolCat, Roland Kahn, heeft zijn miljoenenvilla aan de Vecht in Maarssen eindelijk verkocht. „Ik ben blij dat het huis verkocht is en ook dat de kopers blij zijn”, reageert Kahn, die al een aantal jaren in Amsterdam woont. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.