De kasten opruimen: 'Zorg dat je niet in de spullen verdrinkt’
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de kasten leegruimen.
Je moet je maar eens afvragen of je alle flessen en potjes die in de keukenkasten staan wel gebruikt, begint Marja. ,,Vaker dan één keer per jaar, heb ik het over. Dat valt vies tegen. Ik heb al veertig verhuizingen op mijn naam staan, en kan je vertellen dat iedereen kampt met een overschot aan van alles. Mijn oplossing: opruimen, weg doen. Ook al doet het pijn om van sommige spullen afstand te doen. In veel huizen is het een rotzooi omdat de kasten te vol zitten. Een vieze keuken heeft ook vaak met volle en onopgeruimde kasten te maken.”
In de keuken beginnen
Waar begin je? Uiteraard met een emmer lauw water en een paar druppels afwasmiddel. ,,Het basisvertrek is de keuken. Die breng ik altijd eerst op orde", zegt Marja als ze haar magere sopje nog eens heeft uitgelegd. ,,Het aanrecht leeg maken en dan kastje voor kastje uitruimen. Een vriend van mij had wel tachtig borden. Ik vroeg hem wanneer hij tachtig mensen te eten heeft. Nooit! Je hebt er misschien twaalf nodig. De rest doe je weg, verkoop je of breng het naar de kringloop. Maak er iemand anders blij mee.”
Dezelfde opruimwoede bepleit Marja voor het keukenkastje onder de gootsteen. ,,Ik zie daar vaak allemaal flessen in staan die bijna nooit worden gebruikt. Het is er smoezelig en vol. Alles staat door elkaar. Heb je er flessen tussen staan die je zelden gebruikt? Gooi ze weg! Ik heb één kratje met afwasmiddel, allesreiniger, azijn en ammonia en een ander kratje met middelen om het een en ander op te wrijven zoals koperpoets.”
Na het leegmaken van een keukenkast, neemt Marja de planken uit met het sopje. ,,Daarna meteen droog maken met een oud T-shirt of droge doek en je kunt weer inruimen. Zet losse dingen zoals hagelslag of kruiden zoveel mogelijk in plastic bakjes. Dan is het veel overzichtelijker.”
Kamer voor kamer, kast voor kast
,,Als je de kasten gaat opruimen, is een gevaar dat je alles tegelijk wil doen als je iets tegenkomt. Dan wordt het één grote chaos. Begin bij één kamer en richt je op één kast. Beter nog: probeer eerst een inschatting te maken van hoeveel tijd je hebt. Zet desnoods een wekker die na een half uur af gaat. Dan maak je er een competitie van om die ene kast uit te ruimen. Neem alleen dat ene projectje ter hand. Werk stapel voor stapel af.”
Neem ook extra veel tijd voor de kledingkast, adviseert Marja ,,Nu de zomer voorbij is, kun je de zomerkleren uithalen. Wat staat je goed en doe je volgend jaar nog aan? De rest kan naar het Leger des Heils of naar de kringloop. Kijk ook of de badhanddoeken nog goed zijn. Als ze rafelen en niet meer goed drogen, heb je er niks aan. Koop je nieuwe? Zorg dat ze wit zijn. Dan zie je ook wanneer je ze moet wassen. Van een vuile handdoek word jij niet fris.”
Een laatste leuke klusje is het uitruimen van de bureaulades, aldus de schoonmaakkoningin. ,,Daar zitten echt dingen in waarvan je denkt: wat heb ik daar nou aan? Een bewijs van vaccinatie van mijn kind van vroeger. Die man is inmiddels 40 jaar, waarom heb ik dat nog steeds? Het dient tot niets. Een eerste zwemdiploma? Geef alsjeblieft mee aan je kind als die het huis uit gaat. Je weet wel dat die zich inmiddels redt in het water. Voor jezelf is het vooral belangrijk niet in de spullen te verdrinken!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Zo maak je de afzuigkap het beste schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de afzuigkap. -
PREMIUM
Wonen in een geluidswal, van geraas naar geruis: ‘De wal zelf ziet er niet uit, maar het is mijn thuis’
GOIRLE - Didi Konings (40) woont met haar 13-jarige dochter Indy in een appartement in de geluidswal pal aan de A58, ter hoogte van Goirle. Ze klaagt niet over het geluid: ,,Het is het verschil tussen geruis en geraas.” -
WOZ-waarde dit jaar gemiddeld 17 procent hoger
De WOZ-waarde van woningen is fors gestegen, terwijl de huizenprijzen de afgelopen maanden juist daalden. Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17 procent gestegen op jaarbasis. Dat heeft de Waarderingskamer becijferd. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Schoonmaaktip van de week
'Als ik wat soep overhield, dan gooide ik dat vroeger in de wc: helemaal fout’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: verstopte afvoerputjes. -
Verdwijnt het daltarief door het prijsplafond? ‘Heeft z'n beste tijd gehad’
Sinds 1 januari geldt het prijsplafond voor energie in Nederland. Je betaalt voor stroom en gas tot een bepaald verbruik een maximaal tarief. Maar hoe zit dat eigenlijk met het daltarief van stroom?