De ledlamp heeft het moderne huis veroverd en ontketent een revolutie in elke kamer
hip huisSinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in hun eigen huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: het succes van de ledlamp.
Delen per e-mail
Al decennialang verlichten gloeilampen de Nederlandse woningen, maar de veel zuinigere ledlamp verovert in rap tempo de markt en dat doet veel met uitstraling en sfeer. ,,De speelruimte voor ontwerpers van lampen is met de komst van led veel groter geworden”, zegt Priscilla Hamerslag van lampenimporteur Eikelenboom.
,,Voor veel mensen was led in het begin nog horror”, zegt Hamerslag, die diverse designmerken verkoopt op het gebied van verlichting. ,,De lichtkleur was heel blauw of er kwam te weinig licht af. Als je een gloeilamp dimt, wordt het licht roder. Dat was bij led niet het geval. In Nederland maar ook in de Scandinavische landen om ons heen zijn we erg gehecht aan het warmere licht. Dat komt mede door onze lange donkere dagen, een natter en kouder klimaat. Wij hechten in het algemeen ook meer waarde aan gezelligheid of hygge (in Scandinavië) dan in de zuidelijke landen. We wilden warmer licht ook bij de ledlamp en dat is nu eindelijk mogelijk.”
Spannender
Led staat voor lichtgevende diode. ,,Led heeft het ontwerpen veel spannender gemaakt”, zegt Hamerslag. ,,Die ontwikkeling is de afgelopen jaren snel gegaan. Zo kan je nu heel flexibel te werk gaan met licht, zelf heb ik een ledlijn in het toilet en de badkamer lopen voor een mooi indirect lichteffect. Maar wij distribueren ook allerlei moderne designerlampen, voor elke situatie aanpasbaar. Zo kan je het licht van de lamp boven bijvoorbeeld de eettafel aanpassen als je met je laptop aan het werk bent en een heel andere lichteffect geven voor als je vrienden die avond langskomen. Veel lampen kun je bovendien met een app bedienen, dat maakt verlichting interactief en leuk.”
Trends: dunne armaturen
,,De focus bij led ligt nu niet meer op bezuinigen. Waar vroeger groepenkasten moesten worden aangepast als je spotjes in huis wilde, is dat met led een gepasseerd station. Merken richten zich volledig op het ontwerp. Met slimme en dunne armaturen als sticks. Maar ledlampen op accu worden steeds populairder. Die gaan tegenwoordig soms wel 24 uur mee. Bij het merk Vibia kun je ook je eigen lamp op maat maken. Ik denk dat we steeds meer die kant opgaan. Dat je niet een lamp gaat zoeken voor een bepaalde plek in huis, maar dat mensen meer hun eigen lamp gaan creëren voor de ruimte waarin ze hem nodig hebben.”
Toch blijft behalve uitstraling en sfeer ook energiezuinigheid een rol van betekenis spelen. ,,Een veelgemaakte denkfout is dat mensen kijken naar het wattage om te zien hoeveel licht een lamp geeft”, geeft Hamerslag aan. ,,Maar wattage is de hoeveel stroom die een lamp nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid licht te geven. Die hoeveelheid licht wordt uitgedrukt in lumen. Het verschil tussen de ledlamp en de gloeilamp is dan ook heel groot. Een gloeilamp verbruikt soms wel 75 watt voor dezelfde hoeveelheid licht als een ledlamp met 10 tot 15 watt. De besparing is enorm.”
Milieu Centraal berekende dat de ledlamp ongeveer 90 procent minder energie verbruikt dan een gloeilamp. Dat bespaart al snel enkele tientjes per jaar aan energiekosten. Bovendien gaat een ledlamp gemiddeld 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp ongeveer 1000 branduren meegaat.
Hier moet je op letten als je een ledlamp koopt:
- De kleurtemperatuur is uitgedrukt in Kelvin. 2700k is de kleur van een gloeilamp. 3000k is dan een wat koeler witter licht. Denk aan de functie van je lamp en dan: welke lichtkleur heb je daarbij nodig en welke lichtkleur wordt er in de rest van de ruimte gebruikt?
- Gloeilamp wordt bij dimmen automatisch warmer van kleur. Led heeft dat niet. Omdat wij dat vaak fijn vinden en gewend zijn, zijn er led-lichtbronnen gemaakt met ‘dim to warm’. Deze worden bij het dimmen dus warmer van kleur.
- Wattage, de vermogenseenheid, zegt iets over stroomverbruik. Deze was bij een gloeilamp en halogeen veel hoger dan tegenwoordig bij een ledlamp.
- Lumen zegt iets over hoeveel licht er uit de lichtbron komt. De lumen output staat altijd vermeld op de verpakking, waardoor je een goed idee krijgt van hoe fel het licht schijnt.
Deze serie komt tot stand in samenwerking met de VT Wonen & Design Beurs, onderdeel van hetzelfde moederbedrijf DPG Media. Je kunt je nu inschrijven voor de digitale beurs voor meer wooninspiratie. Bekijk hieronder de video's van de sectie wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
hip huis
De zwarte keuken blijft immens populair, nu wel mat én greeploos
Sinds corona besteden mensen (noodgedwongen) meer tijd in hun eigen huis. Het interieur heeft daardoor ook meer aandacht gekregen. In de serie ‘hip huis’ onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: de zwarte keuken. -
Hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ bereikt nieuw laagterecord
De hypotheekrentes liggen aan het begin van het nieuwe jaar historisch laag. Volgens gegevens van vergelijkingssite Rente.nl was met name bij lange rentevaste periodes sprake van een scherpe daling op jaarbasis. -
PREMIUM
Zorgen om impasse op woningmarkt: ‘Grote mismatch vraag en aanbod’
De rek moet er toch een keertje uit zijn, zou je zeggen. Maar in het laatste kwartaal van het coronajaar 2020 stegen de huizenprijzen opnieuw naar recordhoogten. Dat woningen met een te koop-bord in de tuin gemiddeld bijna een half miljoen euro kosten, zegt genoeg. -
‘Vertrouwen woningmarkt volledig hersteld van crisis’
Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is volledig hersteld van de eerdere daling door de coronacrisis en ligt nu zelfs boven het niveau van een jaar eerder. Dat zegt ING op basis van zijn Woonindex die het vertrouwen meet. Zowel starters als huizenbezitters verwachten dat de woningprijzen verder zullen stijgen en dat de hypotheekrente gaat dalen de komende tijd. -
PREMIUMvideo
Thuis werken én leren? Dit gezin vond het ‘verschrikkelijk’ en bedacht rigoureuze oplossing
Thuis werken en leren zorgt tijdens de lockdown voor een hoop stress. De meeste woningen hebben niet genoeg plekken waar huisgenoten ongestoord aan de slag kunnen. Dus worden tuinhuisjes, zolders en bergingen massaal omgebouwd, al of niet met hulp van een aannemer. Het alternatief is verhuizen. De belangstelling voor koopwoningen met potentie voor thuiswerk groeit al.
-
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal. -
PREMIUMVideo
Nicolette Kluijver: Ik vind het een genot om te zien hoe mensen verbouwen
We kennen Nicolette Kluijver (36) van programma's als Expeditie Robinson en RTL Boulevard, maar vanaf vanavond is de presentatrice te zien in een totaal ander genre dan ze gewend is: het huisrenovatieprogramma De perfecte verbouwing. -
eigen tuin eerst
Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.