De lupine kun je het beste zelf zaaien en nu is het moment
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze week zoomt hij in op een plant die kleiner wordt, maar die je toch vooral zelf moet zaaien.
Wij lijden aan een soort Madurodam-syndroom. Alles in de tuin moet kleiner. Er bestaat angst voor grote planten. Nu weet ik wel dat de gemiddelde tuin steeds kleiner wordt. Waarom zouden planten dan ook niet kleiner mogen worden? Toch denk ik dat het een misvatting is om in een kleine tuin kleine planten te zetten. Je maakt meer indruk met drie welgekozen grote planten dan met dertig kleintjes.
Madurodam-syndroom
Ook de lupine is ten prooi gevallen aan het Madurodam-syndroom. Vroeger was de lupine een statige plant met een bloemstengel van een meter lang. Nu koop je dwerglupinen die vermarkt worden onder de naam ‘Gallery Mixture’. Het grappige van deze dwergen - nu ja, dwergen, ze worden nog altijd ruim een halve meter hoog - is dat de bloemen even groot zijn als die van de klassieke lupine. Alleen de bloemstengel is korter, alsof iemand hem heeft ingekort.
Nog niet zo lang geleden zaaide je lupinen, maar in onze gemaksmaatschappij gaan ook tuincentra graag met de mode mee door volwassen lupineplanten in een grote pot in volle bloei te verkopen. Nog een paar jaar, en je hoeft ook niet meer met planten te slepen. Dan krijg je ze thuisbezorgd. En, wie weet, ook nog geplant. Voor de leverancier is zo’n dwerglupine in een pot wel handig: hij valt niet om bij het minste geringste windvlaagje.
Goedkoper
Ik ben niet krenterig, vind ik zelf, maar ik vind het toch zonde om voor een lupine in een pot 5 euro of meer te betalen. Terwijl je voor minder dan de helft van dat bedrag een zakje lupinezaad kunt kopen waaruit je met gemak vijftig planten opkweekt. Wel is het zo dat het ook hier om zaad van dwergen gaat, want de klassieke lupine verdwijnt.
Het zaaien van lupine is eenvoudig. Doe het nu, om volgend jaar een forse bloeiende plant te hebben. Week de harde zaadjes een nacht in lauw water en zaai ze in perspotjes. Dat zijn potjes die uit een soort turf zijn geperst en die eruit zien als een grof uitgevallen eierdoos. Als je die potjes losscheurt kun je ze straks met plant en al planten.
Leg in ieder potje één zaadje. Meer hoeft niet, want alle zaden kiemen. Tenminste, als de kwaliteit van het zaad goed is. Bedek het zaad met een paar millimeter grond.
Lupinezaden kiemen onregelmatig, dus wanhoop niet als na twee weken nog niet alle plantjes boven staan. Zet de perspotjes buiten. En geef iedere dag water, want hoe kleiner het potje, hoe sneller het uitdroogt. Plant de jonge planten met potje en al uit als ze 10 centimeter hoog zijn.
In het Gallery-mengsel krijg je gemengde kleuren, van lichtgeel tot kobaltblauw en donkerrood. De bloem van een lupine is mooi, maar mooier nog is de regendruppel die na een bui als vloeibaar zilver middenin een blad blijft liggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Juf woedend; gemeente legt bouw eco-tuinhuisje als examenproject stil: ‘Viel niet over te praten’
Achttien leerlingen van het vmbo mochten als examen een tuinhuis bouwen in de achtertuin van hun mentor in Linschoten. Maar door een opgelegde bouwstop kunnen de leerlingen hun examenproject niet volbrengen. -
PREMIUM
Kwestie van durven: met deze klustips kun je thuis zelf aan de slag (ook met twee linkerhanden)
Menig doe-het-zelver steekt in deze periode met veel vrije dagen de handen uit de mouwen. En dat is maar goed ook, want nu alle aannemers volgeboekt zijn, moeten we toch echt zelf aan de slag. Professioneel klusser Maarten Ouwendijk (57) geeft tips hoe je dat het best doet. -
‘Grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen’
Het aantal aanvragen voor een hypotheek om een woning te verbouwen of te verduurzamen stijgt in rap tempo. Hypotheekadviseur De Hypotheker ziet dat het aantal aanvragen in een jaar tijd met 90 procent is gestegen, zegt de keten in een rapport over de eerste vier maanden van het jaar. Vaak wordt de overwaarde van een huis ingezet om de hypotheek rond te krijgen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Eigen tuin eerst
‘Red de slak, boycot de biologische slakkenkorrel’
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Hij maakt zich zorgen over de slak. ‘Bedrijven weten de slakkenkorrel te verkopen als een milieuvriendelijk product, maar daar valt veel op af te dingen’, schrijft hij. -
Eigen tuin eerst
Deze planten in de tuin helpen C02 af te vangen
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Insecten en andere diersoorten leggen massaal het loodje en de lucht wordt vervuild met broeikasgassen. Welke planten helpen het meest om fijnstof en CO2 af te vangen, vraagt hij zich af.