De stampers van deze bloem zijn kostbaarder dan goud
Eigen tuin eerstSommige krokussen bloeien in de lente, andere in het najaar. De allerleukste herfstkrokus is de Crocus sativus, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Hij legt uit waarom.
Delen per e-mail
Er zijn mensen die niet van snijbloemen houden. Niet omdat de productie daarvan met veel vergif gepaard zou gaan, wat vaak wel het geval is, maar omdat ze vinden dat bloemen ongestoord horen te groeien en bloeien. Afsnijden of plukken staat voor hen gelijk aan amputeren.
Ik ben van een andere religie. Ik vind het een sport om zomer en winter in mijn eigen tuin een bosje bloemen te kunnen plukken. En dat lukt meestal wel, zelfs als het vriest. Het grootste voordeel van bloemen in een vaasje is dat ik er op mijn gemak naar kan kijken.
Gladiolen
Naast mij staat nu een bos gladiolen in allerlei kleuren. Jawel, gladiolen; ik heb nu eenmaal een ordinaire smaak. Ik kijk recht in de bloemen die op ooghoogte staan. En ik voel me een voyeur - alsof je iemand recht tussen de benen kijkt. Want je kijkt naar de voortplantingsorganen van de plant.
Op die manier leer je zo’n bloem intiem kennen. Zo zie je dat deze is opgebouwd volgens het drietallig stelsel: drie buitenste en drie binnenste bloemblaadjes. Drie meeldraden en een stamper die aan het uiteinde in drieën is gespleten. Zo simpel is botanie: als je tot drie kunt tellen, kom je een heel eind.
Vierdaagse
Wij associëren gladiolen bijna altijd met de Nijmeegse Vierdaagse. Wandelaars die de tocht hebben volbracht, worden geëerd met bossen gladiolen die ze nauwelijks kunnen torsen. Ik zie dat altijd vol medeleven aan: heb je net kilometers lang de blaren op je hielen gelopen, word je ook nog eens gedwongen om zo’n zware bos bloemen tot over de finish te sjouwen. Drie leeuwenbekjes lijken wel voldoende.
Maar waar ik het eigenlijk over wilde hebben is die andere bloem die ook volgens het drietallig stelsel is opgebouwd: de krokus. Je hebt krokussen die in het voorjaar bloeien en krokussen die dat in de herfst doen. Die herfstkrokussen kun je nu kopen.
De knollen worden in een koelcel bewaard om te voorkomen dat ze al in het zakje gaan bloeien. Want zoals wij vroeger leerden droogzwemmen, bestaan er ook planten die kunnen droogbloeien. Die krokussen kun je in de tuin planten, en als je geen tuin hebt, ook in een pot op het balkon.
Saffraan
De leukste krokus die in het najaar bloeit is de saffraankrokus. Crocus sativus is de wetenschappelijke naam. Deze krokus bloeit in oktober en november met paars dooraderde bloemen. De bloemen hebben lange, knalrode stampers die uit de bloem hangen als de tong van een hijgende hond. Deze stampers kun je oogsten. Je knipt ze met een schaartje uit de bloem. Zo ‘steriliseer’ je de bloem in feite. De stampers kun je daarna drogen en jarenlang bewaren. En bij de rijst doen als je die kookt. Een kilo saffraan is kostbaarder dan een kilo goud, dus zelfvoorzienend zijn, zet zoden aan de dijk.
Saffraankrokussen zijn rijke bloeiers; één knol geeft minstens vijf bloemen. Met 25 knollen in een pot of in een bloembak ben je al spekkoper.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo worden foto's een stijlvolle aanvulling op je interieur
Bijna in iedere woonkamer zijn wel foto's van familie of vrienden te zien, gecombineerd met fraaie vakantiekiekjes. Maar staan ze altijd wel even aantrekkelijk gepresenteerd? Het kan wel met wat meer stijl, zegt beeld- & stylingcoördinator Corrien Flohil van magazine vtwonen. -
video
Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors
Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent. -
PREMIUM
Zo pak je het bouwen van je eigen huis aan: ‘Iedere leek kan het’
In vergelijking met andere landen zijn Nederlanders vooral huizenkopers en niet zo van die bouwers. Nu de woningmarkt op slot zit, is het zelf realiseren van je huis een goed alternatief. Hoe pak je dat aan? -
Eigen tuin eerst
Waarom een gazon er niet altijd perfect uit hoeft te zien
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Hij heeft een nieuw Duits woord geleerd en doet onze overheid gratis en voor niks een ideetje aan de hand. -
Eigen tuin eerst
Dure narcissenbollen ingestopt volgens het lasagnesysteem
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. In september kunnen de narcissenbollen de grond in. De Thalia is behept met elegante witte bloemen en die hoeven niet duur te zijn.
-
Deltaplan voor 1 miljoen huizen die dreigen te verzakken
Door bodemdalingen, verdroging en een lage grondwaterstand lopen in Nederland funderingen van 1 miljoen huizen een aanzienlijk risico beschadigd te raken. Zeker als er niet op tijd wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwen de huiseigenaren, woningbouwcorporaties, hypotheekaanbieders en verzekeraars. Met een heus Deltaplan funderingsschade moeten problemen voorkomen kunnen worden. -
'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'
De huizenprijzen gaan toch echt een keer licht dalen, denken economen van ING. De kenners van de bank verwachten ook dat het woningtekort in Nederland dit jaar wat af zal nemen. -
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen.