Den Haag vergeet krimpregio’s: ‘Huurders in Oosten en Noorden dupe van schandalig woonbeleid'
Verloedering dreigt voor wijken in Noord- en Oost-Nederland. Honderdduizenden huurders in die gebieden zijn de dupe van slecht landelijk beleid, vinden de woningcorporaties. Den Haag vergeet de krimpregio's.
Delen per e-mail
Dit kan zo niet langer, zeggen veertig corporaties uit de Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Waar de overheid miljoenen uitdeelt aan gemeentes die nieuwe woningen bouwen, blijven krimpregio's met lege handen achter. En dat zorgt voor problemen. De veelal door vergrijzing geplaagde streken hebben zelf te weinig geld om de komende jaren leegstand, verloedering en kwetsbare wijken aan te pakken.
Tegelijkertijd moeten de woningbouwcorporaties in dit gebied wel de volle mep aan verhuurdersheffing betalen. Deze belasting voor corporaties en andere grote huurbazen werd in 2014 ingevoerd als crisismaatregel. Groeigemeenten krijgen de komende jaren juist een fikse korting op die verhuurdersheffing.
Verhogen huur
De woningbouwcorporaties kunnen dat opvangen met het verhogen van de huur. Maar dat is geen optie, zegt Els Birkenhäger, directeur-bestuurder bij Sité Woondiensten in Doetinchem. Dit zijn de mensen met de laagste inkomens in Nederland die door de verhuurdersheffing extra moeten betalen.”
Ook een andere door Den Haag aangedragen oplossing wijzen de corporaties af: een deel van het woningbezit verkopen. De kopers van die woningen kunnen deze vaak maar nét betalen en hebben dan geen geld om hun woningen op te knappen of te isoleren. Daardoor ligt verloedering op de loer. Er moet meer steun komen vanuit Den Haag zeggen corporaties als Sité Woondiensten, ProWonen uit Borculo en Wonion uit Ulft.
Het zijn de mensen met de laagste inkomens in Nederland die door de verhuurdersheffing extra moeten betalen
Zij hebben net zo veel problemen als de grote steden. Misschien wel meer, want het platteland vergrijst. Huizen moeten toegankelijker worden voor ouderen die langer thuis blijven wonen, én beter geïsoleerd. Daarnaast willen de corporaties weer de portemonnee trekken om de leefbaarheid te verbeteren.
Geen vraag
Nu hollen dorpen en wijken achteruit en mag de corporatie er niets aan doen. Ze moet bij haar kerntaak blijven: woningen bouwen en verhuren. In bijvoorbeeld de Achterhoek is er op de lange termijn geen vraag naar nieuwe woonwijken. Wat vaak wel nodig is, is het ombouwen van grote leegstaande eengezinswoningen naar woningen voor ouderen en voor eenpersoonshuishoudens. Daarnaast moet een groot deel van de huurwoningen beter worden geïsoleerd.
En dat kost allemaal geld dat niet kan worden terugverdiend, zeggen de corporaties. Na de verbouwing betaalt de bewoner immers nog steeds net zoveel maandelijkse huur. Zo ontstaat er een ‘klassenverschil’ op de woningmarkt. De woningcorporaties roepen Den Haag nu op dit 'scheve beleid snel te veranderen'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Joost mag 't weten Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
Martin van Rijn nieuwe voorzitter woningcorporaties: 'Sociale huursector is weer aan zet’
Martin van Rijn wordt de nieuwe voorzitter van Aedes, vereniging van woningcorporaties. Hij is vandaag op een congres door de leden benoemd voor een periode van vier jaar. -
hip huis Met deze slimme tips breng je als beginner kleur in huis
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: kleuren. -
PREMIUM
Bewoners van deze superduurzame sociale huurhuizen verdienen geld dankzij zonnepanelen
Boordevol natuurlijke materialen. In de fabriek gebouwd. Supergoed geïsoleerd, met een dak vol zonnepanelen zodat ze energie leveren in plaats van vragen. In het Brabantse Mierlo gaan bewoners geld verdienen omdat de huizen meer energie opwekken dan verbruiken. -
energierekening Godelieve (41): ‘Mijn Xbox is verantwoordelijk voor een kwart van mijn stroomverbruik’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Godelieve Brinkhof (41) uit Wijchen.
-
80.000 sociale huurhuizen versneld gebouwd met belastingkorting
Veel sneller dan verwacht hebben woningcorporaties plannen gemaakt om extra huizen te bouwen, dankzij een belastingkorting van 1 miljard euro. Het kabinet kwam vorig jaar vlak voor Prinsjesdag met die korting op de omstreden verhuurdersheffing, omdat in Nederland grote woningnood heerst. -
100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’
In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’ -
PREMIUM
Zorgverzekering en energierekening stijgen, maar het inkomen gelukkig ook
Zorg, wonen, energie, boodschappen en belasting. Het kost dit nieuwe jaar net iets meer geld. Corona heeft ook invloed op onze portemonnee: we verbruiken meer stroom en rijden minder auto. Toch hebben werkenden in 2021 wat meer te besteden.